Helyi közélet

2010.08.03. 16:07

Még a pótfelvételiben bízhatnak a felsőoktatásba vágyók

<p>Idén a felvételizők 30 százaléka nem jutott be egyik felsőoktatási intézménybe sem. Egy részük még reménykedhet a jogorvoslatban, de nagyobb az esély a pótfelvételin.</p>

Igaz, ehhez pénz is kell: már csak költségtérítéses helyek maradtak az egyetemeken és a főiskolákon, a jelentkezési lapokat augusztus 10-ig kell postára adni. Több ezer jelentkezési hely közül lehet még választani, a felsőoktatási intézmények csaknem mindegyike hirdetett még felvételi lehetőségeket. A nagyobb egyetemek zömmel a január óta akkreditáltatott szakjaikra toboroznak most hallgatókat, a kisebb intézmények azonban összes szakukon hirdetnek még kiadó helyeket.

Felsőfokú szakképzésben 28 intézmény 60-féle szakon, alapképzésben 41 egyetem és főiskola 159-féle szakon, egységes, osztatlan képzésben 7 intézmény 6-féle szakon, mesterképzésben pedig 32 intézmény több mint 250-féle szakon kínál még betöltetlen helyeket. A pótfelvételire csak azok jelentkezhetnek, akik a normál eljárásban nem kerültek be sehová, vagy nem is jelentkeztek. Az idő rövidsége miatt most már csak egy intézménybe és egy szakra lehet jelentkezni a pótfelvételire külön készített jelentkezési lapon.

-Mint minden felsőoktatási intézményben, nálunk is már csak költségtérítéses helyek vannak szabadon. Intézményünk a pótfelvételire jelentkezőknek a gyakorlati és alkalmassági vizsgát, illetve a szóbeli motivációs elbeszélgetést augusztus 24-én tartja 9 órás kezdettel. Új szakként hirdetjük meg a pótfelvételi során mesterképzési formában a tanár-PD-informatika szakot és a földrajztanár-PD szakot, továbbá az üzleti szakmenedzser szakot távoktatási formában. Ezeket nemrégiben akkreditáltatta a Nyíregyházi Főiskola.

Jelentkezési lap beszerezhető a főiskola Tanulmányi Osztályán, illetve elektronikus úton a www.felvi.hu weboldalon is lehet jelentkezni-közölte Szerdahelyiné Varga Erzsébet, a felvételi iroda vezetője.
A Debreceni Egyetem Nyíregyházi Egészségügyi Karán is lehetőség nyílik pótfelvételizni, szintén augusztus 10-ig lehet ezekre jelentkezni:

-Mesterképzésben egy szakon hirdetünk pótfelvételit, még hozzá egészségügyi szociális munka szakon, a felvételi elbeszélgetést augusztus 23-án és 24-én tartjuk. Alapképzésben minden egyes, így az ápoló, mentőtiszt, szülésznő, védőnő, egészségügyi szervező, szociális munka szakra lehet pótfelvételizni mind nappali, mind levelező tagozatra- tájékoztatott minket Fábián Gergely dékán.

- Tarnavölgyi Gergely -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában