Helyi közélet

2010.08.16. 16:27

Épül a Jánváry–park Dögében

<p>A település központja felé haladva a Petőfi és a Kossuth út háromszögében, az I-II. világháborús emlékművet körülvéve, mintegy ezer négyzetméternyi park épül.</p>

Jánváry Bertalanné, Kántor Ida Kanadában élő, Dögéből elszármazottak – mondja Vincze Ferenc polgármester – akaratát valósítjuk meg, e park megépítésével. Jánváryné 50 ezer dollárt adományozott szülőfalujának azzal, hogy legyen, egy park mely hirdesse a szülőföld szeretetét. A park megépítését követően tíz évig önkormányzatunk gondoskodik annak karbantartásáról, ápolásáról.

Kántor Idát 1946. december 29–én választotta meg a dögei református népi (általános) iskolához az V. számú tanítói állásra.

Személyes részvétel az átadáson

– Nagynéném – kezdi beszélgetésünket Belinszky Béla – a férjével Jánváry Bertalannal együtt 1949–ben kivándoroltak Kanadába. Ott élték le életüket, de kapcsolatuk a szülőfölddel soha nem szakadt meg. Férje Bertalan már több éve elhunyt. Még ketten döntötték el, a szülőföld iránt érzett hálájuk jeléül, hogy maradandó emlékkel kívánnak tisztelegni szülőfalujuknak. Egy park megépítése mellett döntöttek. Nagynéném, aki 85 évesen is hála Istennek, s jó egészségnek örvend és nagyon büszke dögei származására, mintegy tíz millió forintos költséggel építteti meg ezt a parkot. Ez a terület méltó emlékhelyévé emeli, az ideális környezetbe kerülő világháborús emlékművet, a falu központjában az O’sváth tér közeli szomszédságában.

A kivitelező ígérete szerint még ebben a hónapban végeznek a munkálatokkal. Az utolsó simításokat szeptember első napjaiban végzik el. A jelenlegi tervek szerint a park átadásán, szeptember első felében nagynéném, Jánváryné Kántor Ida, az egyetlen fiúgyermek Ádám Jánváry és felesége Yosie és egyetlen unokája Caitlen is részt vesz a park átadásán – mondta befejezésként Belinszky Béla.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában