Helyi közélet

2010.08.04. 20:07

Villámcsapás Nyíregyházán - Barna gyorsan gyógyul

<p>Haza, pontosabban Győrbe, a megyei kórház gyermek intenzív osztályára érkezett a 16 éves K. Barna, akit villámcsapás ért – édesapjával együtt – a Nyíregyházi Állatparkban július 18-án. A fiú fiatal szervezete az elmúlt pár napban látványos gyorsasággal gyógyul, jól kommunikál édesanyjával.</p>

A Kisalföld július 20-án számolt be arról, hogy séta közben villámcsapás érte a 16 éves győri K. Barnát és édesapját a Nyíregyházi Állatparkban 18-án, vasárnap. Az apa könnyebben sérült, fiát azonban a helyszínen újra kellett éleszteni, majd a mentők a Jósa András Oktató Kórházba szállították. Barna 14 napig mélyaltatásban, lélegeztetőgépen volt, a gyermekosztály intenzív részlegén.

– Nagyon hosszú volt ez a két hét, de itthon vagyunk, s Barna állapota látványosan javul. Tizennégy napig lélegeztető gépen volt, s annak mellékhatása, hogy gégemetszést kellett elvégezni rajta. Ezért nem tud pillanatnyilag beszélni, de a hangszálai rendben vannak. Elkezdték a gyógytornáztatását, s pszichológus járt hozzá – mondta el lapunknak a fiú édesanyja, L. Ágnes, miután megérkeztek a mentővel, s Barnát elhelyezték a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórház gyermekosztályának intenzívterápiás részlegében.

Önálló a légzése

Barna öt napon keresztül küzdött a folyamatos lélegeztetés mellékhatásaival, majd erős, fiatal szervezete megküzdött a problémával, s a tudati ébredés után már tudott kommunikálni, s felmérni a helyzetet. Ami rendkívül nagy előrelépés. Önálló a légzése, már majdnem teljes volt a beépített kanülön keresztül, s tegnap tovább javult a fiú levegővétele.

– Kedden még Nyíregyházán megtudtam, hogy a szívelégtelenség miatt víz is volt a fiam tüdejében, ami az elsődleges ok miatt keletkezett problémát nehezítette. De már a szíve, a veséje és a tüdeje is rendben van. Most már teljesen jól kommunikál, tud írni, három nappal ezelőtt próbálta kezébe venni a ceruzát. Akkor még nem sikerült nyomot hagyni a papíron, de kedden már olvasható volt az írás, ma pedig teljesen kivehetők a betűk. Bízunk benne, hogy ha a kanül kikerül, a beszédje is rendben lesz – mondta bizakodóan L. Ágnes.

Forrás: kisalfold.hu / Tóth Gyula

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában