Helyi közélet

2010.08.10. 20:00

Zsúfoltság és betegjog Nyíregyházán

<p>Az alkoholos befolyásoltságú betegeket nem lehet elkülöníteni.</p>

– Nagyon elkeserít mindaz, amit a Jósa András Kórház sürgősségi osztályán tapasztaltam – panaszolta Virág Istvánné olvasónk. – Július 19-én reggel rosszul lettem, a háziorvosom attól tartva hogy kiszáradok, beutalt a sürgősségi osztályra. Két órát vártam, mire bekerültem a vizsgálóba. Az orvos meg azt kérdezte tőlem, miért küldtek engem ide? Elhihetik, nem jószántamból mentem oda. A nővérek (mindössze kettőt láttam az egész osztályon) kedvesek voltak, azt sem tudták hová szaladjanak.

Közben mentővel behoztak egy részeg embert az osztályra, akit a biztonsági őr kísérgetett. Egy műanyag széken ülve kaptam két üveg infúziót, s a férfi mellém került. Többször azzal zaklatott, hogy beszélgessek vele mert unatkozik és hiába szóltak rá, semmi foganatja nem volt. Miért engedik a részegeket a többi beteg közé, miért kell ilyen megalázó helyzetbe hozni bárkit is? Nem lehet ezeket az embereket, mint régen, elkülöníteni a detoxikálóba? Este 10 órakor kimenekültem az osztályról, ha belehalok is azt mondtam volna, hogy jól vagyok, csak onnan eljöhessek.

Naponta több mint 100 beteget kellett ellátniuk

– Elkeserít, amit olvasójuk panaszol, mivel a nálunk töltött néhány óra alatt nem láthatta azt a mindennapi erőfeszítést, amellyel próbálunk helytállni az ország legnagyobb és legforgalmasabb sürgősségi osztályán – mondja dr. Domokos Gabriella, a Jósa András Oktatókórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának osztályvezető főorvosa.

– Az utóbbi hetek szélsőséges időjárási viszonyai miatt naponta több mint 100 beteget kellett ellátnunk, emiatt a rendszerünk a szokásosnál is túlterheltebbé vált. Mivel a hozzánk érkezők többsége idős, mozgásképtelen, nem egyszer magatehetetlen ember a korlátozottan rendelkezésünkre álló ágyakon őket kell elhelyeznünk. Így valóban előfordulhat, hogy azok a betegek, akiknek az állapota megengedi, ülve kapják meg az infúziót.

A beteg ellátása sürgősségi sorrendben történik

– Mint a kórház több osztályára, a miénkre kifejezetten igaz, hogy a beteg ellátása nem érkezési, hanem sürgősségi sorrendben történik. Elsődleges feladatunk az életmentés, a súlyos állapotú betegek stabilizálása, ezért megtörténhet, hogy időnként néhány órát is várakozni kell – teszi hozzá az osztályvezető főorvos, aki egyetért az olvasó azon észrevételével, hogy egy részeg ember nem jó társaság. Mint köztudott, megszüntették a Detoxikáló Állomásokat, így az alkoholmérgezett betegek ellátása megyénkben a Sürgősségi Betegellátó Osztályok feladata lett.

– A betegjogok és a törvények előírják, hogy az alkoholos állapotban érkező pácienseket is azonos színvonalú ellátásban kell részesíteni. Elkülönítésük, vagy bármilyen módon történő megkülönböztetésük sértené a gyógyításról, az esélyegyenlőségről szóló elveinket. Pontosan a többi betegünk nyugalma érdekében figyelünk arra, hogy viselkedésük a legkisebb mértékben zavarjon bárkit is – mondja Domokos Gabriella.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában