Helyi közélet

2010.09.24. 19:10

A vízbe nem lehet vetni

<p>Nyíregyháza - Van ok az aggodalomra a határban: a vetéssel és a betakarítássa is vészesen lemaradtak a gazdák, mivel a rendkívül csapadékos időjárás miatt kiterjedt területeken ázott át a talaj, s borít sok szántót és gyümölcsöst belvíz.</p>

Őszi vetést összességében 62 ezer hektáron terveztek megyénkben a termelők, de eddig mindössze 14 ezer hektáron végezték el ezt a fontos munkát – kaptuk a tájékoztatást a friss adatokról pénteken Mátyás Lászlótól, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vezető falugazdászától. A tételes ismertetőből bontakozik ki igazán a kedvezőtlen kép: az őszi árpánál még viszonylag haladtak a gépek, hisz a tervezett 7700 hektárból 5800 hektáron elvetettek (mintegy 71 százalékos eredmény), de őszi árpából a csaknem 2000 hektár helyett 395 hektáron kerültek a magvak földbe, s valószínűleg már nem is tudják befejezni a munkát.

Őszi búzát 34.100 hektáron vetése a terv, ebből péntekig mindössze 1390 hektáron sikerült elvetni (4,7%). Október 20-ig még sokat lehetne pótolni, de ehhez nagyon kellene a napos idő. A rozstermesztők sem állnak jól megyénkben, a jelzett 4680 hektárból 845 hektárt vetettek el, s már látszik, nem sikerül elérni a célt. A triticale 14 ezer hektárjának is alig több, mint 10 %-án pihen a magágyban a jövő évi termés megalapozója. Összességében az őszi vetések mindössze 23 százaléknál tartanak.

Vízfoltos burgonyaföldek

A betakarítással sem jobb a helyzet: az 52.000 hektár napraforgóból alig 4 ezret gyűjtöttek be – 3 ezer hektár pusztult ki a belvíz miatt, míg a közelmúlt esőzései miatt gomba fertőzte meg a táblákat, a tányérok közepe kihullik, óriási terméskiesést okozva. Az elvárt 2,0-2,2 tonnás termésátlag helyett 1,5 tonnát produkál a növény. A kukorica 89 ezer hektáron vár a gazdákra, s várni is fog még sokáig, hiszen csak 95 hektáron végeztek a kombájnok a munkával. Ráadásul a termés nedvességtartalma olyan magas (30-65 %), hogy a szárításra az a bizonyos ruhadarabjuk is rámehet a termelőknek.

A burgonya felszedését is vízfoltok nehezítik, sokszor traktorokkal kell kihúzni a táblák szélére az elakadt gépeket. Megyénk szimbolikus gyümölcse, az alma: az ültetvények talajai túlnedvesedtek, s növeli a szállítás költségeit. Eddig közel 60 ezer tonna almát szedtek le, ennek csak 20 %-a étkezési minőségű, amiért most már kilogrammonként 100 forintot is megadnak a kereskedők. Az ipari alma ára is fölkúszott a bruttó 30 forintra, de a szakemberek azt javasolják: akinek a vihar és a jég hagyott szép termést, annak megéri átválogatnia a gyümölcsöt, mert sokkal többet kap az I. osztályú almáért – mondta lapunknak Mátyás László vezető falugazdász.

- Nyéki Zsolt -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában