Helyi közélet

2010.09.07. 14:11

Belefáradtak a szélmalomharcba

<p>Születésem óta mozgássérült vagyok, számomra a lábat, az autóm jelenti. Szerencsére még mindenhova eljutok vele, ahova akarok. Egyetlen dolog zavar csak, a parkírozás - írta Lukács József levelében.</p>

Igaz, hogy például Nyíregyházán lehetőség megállni ott is, ahol nincs felfestve a mozgássérült embléma, de mindig háborog a lelkem, amikor a közelebbi kijelölt várakozó helyeket több milliót érő autók foglalnak el. Az meg külön bosszant, ha ezekben ott virít a mozgássérült kártya. Elhiszem vannak sorstársaink, akiknek jobban megy, s megengedhetnek maguknak egy drágább kocsit, de amikor azt látom, hogy egy kigyúrt, fiatal férfi, indítókulcsát forgatva kezében, száll be a járgányba, felteszem a kérdést: meddig mehet el a még pofátlanság? – panaszolta G. András.

– Több éve kezdtem el cikkeimet a mozgássérültek parkolási gondjairól írni. Sajnos azóta is kevés előrehaladás történt. A hiba nem a rokkantak szemléletváltásában keresendő. A számukra kijelölt helyeket ugyan úgy elfoglalják, mint azelőtt. Lásd a nagy üzletközpontok előtt, de nem tudok megállni a kórház környékén, a Búza téren se. Több levelet is írtam ez ügyben, ígéretet is kaptam az intézkedésre. Azt hiszem a sorstársaim, velem együtt belefáradtak a szélmalomharcba – emelte ki Lukács József szerkesztőségünkhöz írt levelében.

A szigorítás a mi érdekünket szolgálná

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint minden megyei főkapitányság rendszeresen ellenőrzi a kártyával parkolókat, de arról még becslésük sincs, hogy 265 ezer mozgássérült kártyából mennyit használnak jogosulatlanul. Legutóbb például arról lehetett olvasni, hogy egy mozgáskorlátozott-kártyával jogtalanul parkoló autós gázolt el egy közterület-felügyelőt Budapesten. Mindez mutatja, nincs rend, sok a visszaélés e „előjoggal”.

– Valóban hozzánk is folyamatosan érkeznek a panaszok – erősítette meg Balogh Zoltánné, a Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete elnöke. – Különösen, míg büntették is azt a sérültett, aki nem a kijelölt helyen parkolt. Tudomásom szerint Nyíregyháza önkormányzata kiadta a közterület-felügyelőknek a szigorú ellenőrzést. Mi örülnénk, ha „keményebbek” lennének a büntetések, s a kártya kiadásánál is szigorúbb lenne az ellenőrzés. Ma a háziorvosok állítják ki azt a bizonyos „hétpontos” papírt, amely igazolja, hogy súlyos mozgásfogyatékos. Az igazolványt kiadó okmányirodának ezt nincs joga felülbírálni. A megyében 12 ezer regisztrált mozgássérült él, de ez a szám jelentősen több, hisz sokan nem tagjai közösségünknek.

Tény, a visszaélésre az is alkalmat ad, hogy sok idős ember – 70-80 éves koránál fogva – valamilyen betegségben, pl. csontritkulásban szenved, és megkapja a kedvezményt, de a kocsit, a parkolót valamelyik gyermek, vagy unoka használja. Én azt tartom, nem mindegy, hogy valaki úgy születik, esetleg fiatalon beteg lesz, balesetet szenved, az ő életvitelükhöz nagy szükség van az autóra. Ezt kellene megérteni mindenkinek, s nem irigykedni rájuk, és törvénytelenül visszaélni vele!

Mindennapos jelenség a visszaélés

Nem érdemes szépíteni a tényeket: a mozgáskorlátozott parkolási igazolvány használatával való visszaélés mindennapos jelenség a megyeszékhely utcáin – mondja Tóth Géza, a nyíregyházi Közterület-felügyelet vezető-helyettese. – A járőr szolgálatot teljesítő kollégák a város valamennyi körzetében ellenőrzik a fogyatékkal élők számára kijelölt parkolókat elfoglaló gépkocsikat. Ha szabálytalanságot észlelnek (például jogtalan igénybevétel), 3-20 ezer forintos bírságot postázunk az üzembentartó lakcímére. Ha valakit felvet a pénz, gyakorlatilag bármennyiszer „eljátszhatja” ezt, hiszen a bírság megfizetése estén nem indul ellene szabálysértési eljárás. A Korzó, a Spar áruházak és a Nyírpláza területén is szemmel tartjuk a területet, a Tesco ugyanakkor egy „kakukktojás”. Mivel nem szabályosak a mozgáskorlátozott parkolói, nincs jogunk büntetni az ott parkoló autósok egyikét sem – meséli a felügyeletvezető helyettes.

Tóth Géza hozzátette: gyakori, hogy eredeti, érvényes „rokkantkártyával” élnek vissza a hozzátartozók, ismerősök, közokirat hamisítás (például a kártya színes fénymásolata) ritkán fordul elő, hiszen ez már bűncselekmény, feljelentést von maga után. Előfordul, hogy a kártyabirtokos ellenőrzéskor szembesül azzal, hogy igazolványa lejárt, ebben az esetben 3-5 ezer forintos pénzbírságra számíthat.

Lecsapnak, ha fülest kapnak

A rendőrség alkalmanként ellenőrzi a mozgáskorlátozott parkolási igazolványok használatának jogosságát. Időnként a közterület-felügyelettel közös ellenőrző-akciókat is végzünk, illetve akkor ellenőrzünk, ha jogsértésre utaló információ jut a birtokunkba – árulja el érdeklődésünkre Fülöp Gergely r. százados, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. A jogszabály értelmében közokirat-hamisítást követ el, aki hamis vagy hamisított, illetőleg más nevére szóló valódi közokiratot felhasznál, tette három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Nem tudta, mit cselekszik

Büntetőeljárás indult nemrégiben egy fiatalember ellen mozgássérült helyen parkolásért Mátészalkán. A szalkai kapitányság rendőrei a város egyik áruházának parkolójában igazoltatták, mert kocsijával a mozgássérültek számára fenntartott parkolóhelyen állt. Kiderült: a szélvédő mögé kitett igazolványt jogszerűtlenül használta, mert az irat az anyósa nevére szólt, akit akkor nem szállított az autóval. A 25 éves nagyvarsányi férfit előállították, és közokirat-hamisítás bűntett megalapozott gyanújával hallgatták ki. A fiatalember elmondta: meg sem fordult a fejében, hogy bűncselekményt követ el.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában