Helyi közélet

2010.09.25. 14:15

Felkészülés a 2010/2011-es influenza szezonra

<p>Képesnek kell lennünk arra, hogy járvány idején megtegyük a szükséges intézkedéseket - jelentette ki dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a 2010/2011-es influenzeszezon nyitó sajtótájékoztatóján az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban.</p>

Az idei évi járványt az előző évek tapasztalatai alapján progrosztizálják a szakemberek, nem riogatni akarnak, hanem az éber készültség állapotában kellő tájékoztatással és felkészültséggel fogadni azt. Dr. Szócska Miklós hozzátette: a politika ezennel kivonul a járvány kommunikációjából és kezeléséből, mert az szakmai kérdés.

A nemzetközi szervezetek és a fejlettebb országok ajánlásait figyelembe véve azoknak kell szervezni ezt, akik megfelelő tapasztalattal rendelkeznek, akik ezt jól csinálják. Magyarországon a járvány kezelésének felelőse a tisztiorvosi hálózat - szögezte le az államtitkár - értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség.

Háromféle oltóanyag áll rendelkezésre

Az influenza vírusfertőzéses betegség, ellene az általános higiénés szabályok betartása mellett is a legjobb védekezés a védőoltás - hívta fel a figyelmet dr. Paller Judit országos tiszti főorvos. Az idei szezonban háromféle oltóanyag áll térítésmentesen az oltási célcsoportok rendelkezésére.

A háromkomponensű szezonális influenza elleni Fluval AB, a szintén háromkomponensű Vaxigrip junior a gyermekeknek, és a 2009-es egykomponensű Fluval P pandémiás oltóanyag. Az ország járványügyi biztonságát növeli, hogy a szezonális trivalens influenza oltóanyagok mellett rendelkezésre áll még felhasználható monovalens oltóanyag is, a Fluval P oltóanyagok lejárati idejének meghosszabbítása révén.

1000-2000 Ft egy vakcina

Az előző évekhez hasonlóan 2010-ben is kereskedelmi forgalomba kerülnek majd a különböző - influenza elleni háromkomponensű - hazai és külföldi oltóanyagok, amelyek tartalmazzák a 2009-es pandémiás vírustörzset is. Ezek az oltóanyagok vényre kaphatók a gyógyszertárakban 1000-2000 Ft közötti ajánlott fogyasztói áron.

A háromkomponensű szezonális influenza elleni védőoltás - amely védelmet nyújt a pandémiás influenza A(H1N1)v, továbbá két másik szezonális influenza vírustörzs ellen - várhatóan novembertől lesz elérhető a háziorvosoknál. Az egykomponensű, 2009-es pandémiás influenza elleni oltóanyag jelenleg is rendelkezésre áll, folyamatosan elérhető az ország minden területén.

Az influenza figyelőszolgálat a 40. héten kezdi meg működését.

További információk: www.antsz.hu

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában