Helyi közélet

2010.09.08. 13:56

Hajléktalanok – az utcáról is kitiltva(?)

<p>Ma minden tizedik, jobb esetben minden hatodik fedél nélkül maradt ember jut szálláshoz.</p>

– Felháborító, jogsértő és a hajlék nélkül maradtak kirekesztését erősíti a Belügyminisztérium rendelet tervezete – mondja Szoboszlai Katalin, a Periféria Egyesület elnöke. Az utcai hajléktalanellátással 15 éve foglalkozó civil szervezet vezetője szerint jogsértő a fedél nélküli emberek létét közrendvédelmi, közbiztonsági, mi több, építésügyi problémává minősíteni és olyan eszközöket adni a hatóságok kezébe, amely megtiltaná számunkra a közterületen tartózkodást (a közterületen való alvást, padok elfoglalását, aluljárók belakását): elfogadhatatlan.

– Ez sértené a szabad helyválasztáshoz fűződő jogukat, s ha az utcán nem lehetnek, akkor hol legyenek? – kérdezi. Ma Magyarországon a becslések szerint 30–50 ezer hajléktalan él, a nappali melegedőket, az éjjeli szállásokat és az átmeneti otthonokat is beleértve 5–6 ezer hely van, azaz minden tizedik, jobb esetben minden hatodik fedél nélküli ember jut szálláshoz.

300-400 hajléktalan él Nyíregyházán

Nyíregyházán 300–400 hajléktalan van, s bár teljes a szociális ellátórendszer – az utcai ellátástól az átmeneti otthonig –, s most növelték az éjjeli szálláshelyek számát százra, így sem jut mindenkinek férőhely. A hajléktalanok egy része pedig nem megy szállásra.

– Ennek különböző okai vannak – már nem tudnak közösségben létezni, vagy korábbi rossz élményeik miatt döntenek így –, azt azonban látni kell, hogy akik az utcán élnek, azok a legelesettebbek, a segítségre legrászorultabbak, szellemileg és mentálisan is az átlagnál rosszabb állapotban vannak. A rendelettervezet nagy hibája – véli Szoboszlai Katalin –, hogy fizikailag is ki akarja szorítani az utcáról a fedél nélkülieket, miközben nincs mellette a kormányzat humánus és emberi szándéka, amely segítené majd őket szociális munkával, szálláshelyek bővítésével, olyan intézményi háttérrel, amelyben megkapják a számukra szükséges speciális ellátást.

– Ma nincs megoldva, hogy ezek az emberek az utcán kívül tartósan lehessenek valahol. A Periféria Egyesület elnöke szerint a hajléktalanokkal foglalkozó szervezetek nem fogják szó nélkül hagyni a tervezetet, mert nem egy rendeletnek kell szabályozni, megszervezni a fedél nélküliek életét, hanem a szakmai munkának kell érvényesülni, amely abban támogatja őket, hogy ebből a helyzetből kikerüljenek.

Megtisztulnak a parkok?

– Szörnyülködve olvasom, hogy törvényt akarnak hozni a hajléktalanok ellen. Megértem az ez elleni felháborodást, de én tudom a megoldást. Mindenki, aki a törvény ellen van, vigyen haza kettőt. Akkor megtisztulnak az aluljárók, nem lesznek budinak használva a parkok. Nem fognak nyilvánosan közösülni, mint ahogy Nyíregyházán is előfordult – fogalmazta véleményét egy nyíregyházi olvasónk.

Kitaszítás helyett segítségnyújtás

– Azért nem értek egyet a törvénymódosítás tervezetével, mert ezen az alapon bárkit ki lehetne rekeszteni, aki valamilyen szempontból hátrányos helyzetű – kezdte reagálását Kemenes Erika, a nyíregyházi önkormányzat szociális osztályának osztályvezetője. – Településenként, nagyvárosonként különböző a helyzet, Nyíregyházán jól működik az ellátó rendszer. A közel négyszáz hajléktalannak valamivel több, mint a fele intézményi ellátásban részesül (nappali melegedő, éjjeli menedékhely, népkonyha, hajléktalanotthon, átmeneti szálló). Senkit sem lehet arra kötelezni, hogy ne éljen az önrendelkezési jogával. Azonban a hajléktalanoktól is elvárható, hogy a közterületeket megfelelően használják.

Tény, hogy vannak problémák a nemkívánatos utcai viselkedéssel, ez körülbelül húsz főt jelenthet. Az Oltalom Szeretetszolgálat, a Periféria Egyesület, az evangélikus egyház, a közterület-felügyelet összehangolt munkájának köszönhetően kölcsönösen segítik egymást a felek. Úgy gondolom, hogy nem a megkülönböztetés, a kitaszítás a megoldás, hanem a szervezett segítségnyújtás, ami városunkban eddig is járható út volt. A közterületek rendezettsége mindenki számára fontos kell, hogy legyen, jogos elvárás azok kulturált állapota mindenki részéről. De azt nem lehet, és nem is szabad kijelenteni, hogy kizárólag a hajléktalan emberek a felelősek azok rossz állapotáért, és azért csak őket kellene büntetni.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában