Helyi közélet

2010.09.15. 10:49

Megújítójára vár a kastély Tiszadobon

<p>Október 15-ig fogadják az ajánlatokat a tiszadobi Andrássy-kastély felújítására.</p>

A feladat nem kisebb, mint a jelentős történeti értéket képviselő kastély és kastélypark felújítása két építészeti „Nobel-díjas” tervező által készített tervek alapján – mondta szerda reggel a sajtó képviselői előtt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke. Seszták Oszkár ezzel arra hívta fel a figyelmet, hogy szeptember 3-án megjelent a közbeszerzési hirdetmény a tiszabobi Andrássy-kastély felújításának építési munkálataira, s október 15-ig fogadják az ajánlatokat.

– A beruházás összetettsége, nagysága és jelentősége miatt olyan ajánlattevők jelentkezésére számítunk, akik rendelkeznek hasonló beruházásnál szerzett referenciával, továbbá képesek gyorsan és magas minőségben elvégezni a munkát – sorolta az elvárásokat az elnök. A munkálatok a jelentős műemléki, építészeti értékek megfelelő helyreállítása miatt várhatóan 2011 végéig tartanak majd. A beruházás keretében 2012-re egy olyan egyedi turisztikai attrakció jön létre, amely az Észak-alföldi régió kulturális turizmusának centrumává és szimbólumává válhat.

– „A tiszadobi Andrássy-kastély és kapcsolódó területeinek kulturális és turisztikai hasznosítása” című kiemelt projekt 2009-ben nyert 1,7 milliárd forintot meghaladó európai uniós támogatást, mint az Észak-alföldi régió kiemelt jelentőségű turisztikai fejlesztése. A közbeszerzés tárgya 2681 m2 belső átalakítás-felújítás, 3200 m2 homlokzat felújítás, 1150m2 tetőszerkezet felújítás, 2494m2 tetőhéjalás és 19600m2 kertépítészet és térburkolás elvégzése – emelt ki néhány adatot Kósa Tímea, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (MFÜ) ügyvezető igazgatója.

Kastély a Monarcia fénykorából

A kastély 1880-85 között épült romantikus stílusban, melyet az Osztrák-Magyar Monarchia első miniszterelnöke, gróf Andrássy Gyula építetett, a Holt-Tisza partján, festői szépségű környezetben. Környezetében fennmaradt az angolkert és franciapark, bukszus-labirintus és a Tiszához vezető fasor is. A lenyűgöző épületegyüttes és környezete számos különleges építészeti, tervezési megoldással büszkélkedhet, valamit több legenda, kulturális és szabadidős program is kapcsolódik hozzájuk. A tiszadobi Andrássy-kastély, valamint a kastélyt körülölelő csodálatos természeti környezet páratlan értékkel bír.

Mára a kastély épülete oly mértékben leromlott, hogy az veszélyezteti a település és a térség turizmusát, s a látnivalók kihasználatlanságának következtében kezdi elveszíteni turisztikai vonzóképességét. A térségbe ellátogató turisták tartózkodási ideje igen rövid, mindössze 1-2 nap. A térségnek szüksége van arra, hogy megfelelő vonzerőre szert téve előnyt tudjon kovácsolni múltjából, történelmi és természeti kincseiből. A fejlődésre kiváló lehetőséget biztosít a Kastély felújítása, melyhez kapcsolódva a térség turisztikai szolgáltatói is előre léphetnek majd.

Miről is szól a beruházás?

A „tiszadobi Andrássy-kastély és kapcsolódó területeinek kulturális és turisztikai hasznosítása” című kiemelt projekt keretében egy olyan egyedi turisztikai attrakció jön létre, mely megérdemelten válhat az Észak-alföldi régió kulturális turizmusának centrumává és szimbólumává. A felújított kastély épülete és az újjávarázsolt kastélypark olyan színvonalas rendezvények számára fog helyszínt biztosítani, melyek országos vonzerőt jelentenek mind a történelmi örökségek, mind a kulturális rendezvények érdeklődői számára.

A kiemelt projekt segítségével a tiszadobi Andrássy-kastély a Kultúra és az Elegancia Otthonává válik, így kapva méltó helyet a kiemelkedő jelentőségű magyarországi kastélyok sorában. A projektgazda az ingatlan tulajdonosa, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat.

- Nyéki Zsolt -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában