Helyi közélet

2010.10.27. 14:41

Csengerben már felesleges az ellenőrző

<p>Csenger - Több csengeri szülőt már egyáltalán nem érdekel az, hogy mi is van az ellenőrzőben. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem törődik gyermeke iskolai magatartásával, tanulmányi előmenetelével.</p>

Ha kíváncsi az érdemjegyekre, leül otthon a számítógép elé, esetleg útba ejti a teleházat, a könyvtárat, külföldön pedig hotpontot keres laptopjához, s az interneten megtudja, csemetéje hanyast is kapott aznap.

Egyedülálló a térségben

A térségben egyedülálló módon ugyanis az általános iskolai oktatás keretei között a 2010/11-es tanévben bevezették a Petőfi Sándor ÁMK és Könyvtár, Pedagógiai Szakszolgálat intézményében a XXI. század oktatási színvonalának megfelelő elektronikus naplót. Ennek az online rendszernek köszönhetően az oktatási intézmény pedagógusai a 7-8. évfolyamon nem csak papír alapon vezetnek osztálynaplót, hanem már elektronikus formában is.

– Ez azt jelenti, hogy a tanórák után a jegyek, dicséretek, elismerések, esetleges hiányzások vagy megrovások azonnal bekerülnek ebbe az internet alapú elektronikus naplóba. Az érintett tanulók szülei az egyéni azonosítóik segítségével azonnal meg tudják tekinteni bármilyen internetes felületen gyermekük osztályzatait. A rendszer – a rajta keresztül küldhető e-mailek segítségével – lehetővé teszi a pedagógusok, illetve a szülők közötti hatékony információcserét – mondta el érdeklődésünkre Kazamér Tibor, az ÁMK és az általános iskola igazgatója. – A jelenleg bevont évfolyamok tanulóinak szülei közül mintegy 50-60 fő informálódik – napi rendszerességgel – a TANINFORM segítségével gyermeke előmeneteléről. Az iskolavezetés tervei szerint rövidesen a teljes felső tagozatra kiterjeszthetővé válik az online adatszolgáltatás, ezzel hozzájárulva a szülők szélesebb körű tájékoztatásához és kiszolgálásához. Ez a korszerű kapcsolattartás a szülő és az iskola között a rendszergazdánknak, Katona Róbertnek a munkája által valósulhatott meg.

A diákok nem lelkesednek

Vassné Lengyel Katalin matematika-kémia-informatika szakos pedagógust az eltelt két hónap tapasztalatairól kérdeztük meg.

– Ugyanúgy vezetjük az e-naplót, mint a hagyományos naplót. Beírjuk az adott óra témáját, a hiányzókat. A késéseket percre pontosan tudjuk jelezni a szülőknek, ugyanakkor azt is látjuk az előre beírt szövegből, hogy valaki beteg vagy hivatalosan hiányzik. Természetesen beírjuk az osztályzatokat is, így az internettel rendelkező szülő aznap már tudja is, hogyan szerepelt gyermeke az iskolában. Hosszabb távon, illetve ha már mindenki rendelkezik majd internettel, az ellenőrző felesleges lehet, de most még használjuk azt is – magyarázza a tanárnő. – A nebulók persze nem anyira lelkesek, hiszen az elektronikus naplónak köszönhetően már nem tudják eltitkolni a jegyeket. Személyes üzenetváltásra is lehetőség van a szülők és a szaktanárok, illetve osztályfőnök között. Természetesen a pedagógusnak mindez pluszmunkával jár, azonban sokkal jobb, sokkal szorosabb a szülő és az iskola kapcsolata. Az év végi statisztikákat is sokkal könnyebb lesz így összeállítani.

Senkinek nem volt ellenvetése

Szilágyi Szabolcsné mint édesanya, s mint az SZMK elnöke is örül a bevezetett újításnak.

– A szülői munkaközösséget előzetesen tájákoztatta az iskola az újításról, és senkitől sem hallottam ellenvetést. Az eddig eltelt két hónapban kedvezőek a tapasztalatok. Nagyon jó dolognak tartom az e-naplót, mert így valóban napi kapcsolatban lehetünk az iskolával. Sok szülőnek a munkaideje hozzám hasonlóan 7.30-tól 16 óráig tart, nem tudunk a pedagógusokkal se személyesen, se telefonon beszélni nap közben, az e-naplóból pedig megtudhatja a szülő a jegyeket, a késéseket, a hiányzásokat, a dicséreteket, esetleg a megrovásokat. Támogatom azt a gondolatot, hogy az alsóbb évfolyamokon is vezessék be. Igaz, az alsó tagozaton a szülők gyakrabban találkoznak a tanítókkal, de az internet révén biztosan eljutnak a szülőkhöz a fontos információk.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában