Helyi közélet

2010.10.15. 06:24

Csődbe megy, új alakul

<p>Furcsa és kicsit félelmetes is az az ellentmondás, amit mostanában az építőipari cégeknél tapasztalni. <strong>Dankó Mihály jegyzete</strong></p>

Ismerve az ország állapotát, ha szerényen is fogalmazunk: stagnál a gazdaságunk, ami nagy kihatással van az építkezési kedvre is. Mutatja ezt, hogy a céginformációs szolgáltató adatai szerint szeptemberben több mint 400 építőipari vállalkozás felszámolását indították el a cégbíróságok, ami rekord az ágazat történetében. Ismerve az al-, al- alvállalkozók közötti láncolatot, a szemérmetlenül „tejet lefölözők nyomulását”, a körbetartozást, nem is csodálkozhatunk.

Könnyen jön, könnyen megy

Csakhogy, az is kiderül, a szolgáltató információjából, hogy a felszámolástól csak az új cégek alapítása növekszik dinamikusabb. Vagyis, mindig akad új, meg új próbálkozó. Nem mese az, hogy van, aki legfeljebb egy laptoppal rendelkezik, s már pályázik is a különböző beruházások kivitelezésére. Aztán általában ő adja a legkedvezőbb ajánlatot – amit kénytelen elfogadni a kiíró –, s a munkákat majd átadja a szegény, rászoruló kisebb cégeknek. Az még a jobbik eset, ha némi morzsát juttat az alvállalkozónak, de számtalanszor előfordul, hogy nem fizet egy fillért sem. Legfeljebb csődöt jelent, s másnap egy új vállalkozást indít, persze tiszta lappal.

Amíg nálunk, ilyen könnyen lehet céget alapítani, vagy csődbe vinni, ne is várjunk változást!

- Dankó Mihály -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában