Helyi közélet

2010.10.12. 13:57

Emelik a kenyér árát

<p>Nyíregyháza – A hazai kenyéráremelés hátterében egyértelműen a búza és a liszt világpiaci árának jelentős növekedése áll – mondta lapunknak Krámer Zoltán, a térségben piacvezető kenyérgyártó Nyírség-Hasso Kft. ügyvezető igazgatója, és ezt véleményt erősítette meg Mátyás Zoltán, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vezető falugazdásza is.</p>

– Augusztus első felében indult meg a legjelentősebb alapanyag a búza, s így a liszt világpiaci árának növekedése, amely igen hamar elérte a 25–30 százalékot – nyilatkozta Krámer Zoltán. – A pékségek ezt szeptember közepétől kezdtek el érvényesíteni az áraikban, de a folyamat e hónap közepére befejeződik. Így összeségében 20–30 forinttal, durván 15 százalékkal emelkednek, emelkedtek a kenyérárak, most pedig egy-két hónapos nyugalom következik. A kenyér drágulásában persze nagyon sok minden szerepet játszhat, az alapanyagok mellett elsősorban az üzemanyag árnövekedése. A kenyér ára a mostani emeléssel érte el a 2007-es szintet. Azt, hogy egy pékség meddig tudja „lenyelni” az alapanyogok, a rezsiköltségek emelkedését, alapvetően a cég pénzügyi tartalékai határozzák meg. A pékségekben általában túlkapacitás van, ezért a verseny igen kiélezett, s mivel mindegyik igyekszik a piacát megtartani, az áremelés mindig a legutolsó lépés – mondta a szakember, aki hozzátette: – Abban, hogy jövőre merre mozdul majd el a legfontosabb alapvető élelmiszer ára, meghatározó lesz a minimálbér, az adóterhek, és természetesen az alapanyagok értékének alakulása.

– Az idei termés igen rosszul alakult, a rendkívüli időjárás miatt a minőségi búza alig éri el az össztermés felét a jobb években tapasztalható 75 százalékhoz képest – mondta lapunknak Mátyás Zoltán vezető falugazdász. – A termésátlag a megyében 3,5 tonna hektáronként, ami egy tonnával kevesebb a tavalyinál, és közel hasonló az arány országos átlagban is. Ez azonban nem csak hazai jelenség: mind a mennyiséget, mind a minőséget tekintve egész európában rossz évet zártak a búzatermelők, a nagy exportőrők, különösen az aszálytól súlytott Ororszország pedig jelentős terméskiesést szenvedtek el, s ezek mind jelentős hatással voltak a világpiaci árak növekedésére.

Egyre kevesebb a sütnivalójuk

Külföldi kapukat dönget a Vela Kft., hogy olcsóbban szerezze be a lisztet Romániából és Szlovákiából, elkerülve ezzel az újabb kenyér és egyéb péktermék áremelést. A hazai malmok egyre magasabb árat diktálnak, készleteik ugyanakkor drasztikusan apadnak. A kormány által felvetett minimálbér emelés ráadásul tovább nehezítheti a pékségek megélhetését, gazdasági stabilitását.

Lakatos Tibor, a Vela Kft. ügyvezetője szerint a szeptemberi áremelést jövő hónapban újabb követheti, ha nem normalizálódnak a dolgok. – A júliusi 48-50 forintos aratás előtti kilónkénti lisztár mára szinte a duplájára ugrott. Kevés búza termett idén, kisebb a kínálat, újabb áremelésre lehet készülni, amint a malmok kifogynak a tavalyi, olcsóbb készleteikből. De nemcsak ez lesz hatással a sütőipari termékek árára, hanem a minimálbér emelés is! A sütőipar sok dolgozót foglalkoztat, a pékek délutános műszakban, éjjel és hétvégén is dolgoznak. Ha nő a liszt ára, nőnek a bérek, a szállítási költségek, elkerülhetetlen lesz a többletköltségek bizonyos mértékű áthárítása a vásárlókra. A Vela Kft. termékeinek 90 százalékát saját üzleteiben értékesíti. Sokkal nehezebb helyzetben vannak az üzletláncoknak (pl. Profi, Alfi, Coop, CBA) szállító pékségek, hiszen két hónapig tart, mire érvényesíteni tudják áraikban pluszkiadásokat! A multik (pl. Tesco) továbbra is vevőcsalogatónak használja a jóformán előállítási áron kínált, saját készítésű pékáruit, a kieső hasznot pedig behozza más árucikkeken. A termékeik minőségével szemben bármikor, áraikkal szemben ugyanakkor képtelenek felvenni a versenyt a megyei sütőipari vállalkozások – summázta Lakatos Tibor ügyvezető.

- Ladányi Tóth Lajos, Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában