Helyi közélet

2010.10.13. 12:58

Hány méretazonos másolata van a magyar koronának?

<p>Mit gondolnak hány másolata készült hazánk Szent koronájának? Mit tartalmaz a Szent korona tan? Az eredeti, vagy már átalakított koronát látjuk a Parlamentben?</p>

Ezekre a kérdésekre ad választ dr. Bakor Batu a Magyarok nagyasszonya Szent korona lovagrend mestere, és az Érpatakon bemutatott másolat készítője Hummel Gizella.

A korona másolatok egyikéről beszéltünk az alkotóval

A Magyarok nagyasszonya Szent korona lovagrend tagja Hummel Gizella, aki elmondta ez a korona méretében azonos az ország Szent koronájával, azonban arany helyett rézből készült, súlyra nagyon hasonló, hiszen a fajsúlya a két fémnek ugyancsak hasonló. A kövek üvegből készültek, a gyöngy nem igazi, a kis táblák pedig hidegen festett zománcból készültek. A színhelyességre vonatkozó segítséget a Magyar Nemzeti Múzeum fotói segítettek megteremteni, az ábrázolások pedig Csomor Lajos aranyműves könyve alapján készültek.

Korona másolatból 12-13 ismert a földön. A millennium évében készült több másolat, egy van a Vatikánban, egy Zágrábban, de van a Mátyás templomban, Erdélyben kettő, a felvidéki Ipolybalogon van egy és Esztergomban is. A Mátyás templomban mindjárt két másolatról tudunk, ugyanis a már említett Csomor Lajos aranyműves benne volt abban a bizottságban, amelyik megvizsgálta 1978-ban a visszaadott koronát, hogy valóban azt kaptuk-e vissza, amit elvittek az országunkból. Ő csinált egy koronát, ami nem másolat, hanem az eredeti állapot visszaállítását jelentette, ugyanis hátul három zománcképet helytelenül kicseréltek ő pedig visszaállította azt Szűz Máriára és két szentre. A most velünk lévő korona másolat a Parlamentben látható korona másolata.

- Pusztai Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában