Helyi közélet

2010.10.27. 13:52

Kiemelten magas a stroke kockázata Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

<p>Nyíregyháza - A legfrissebb adatok szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a stroke-ot elszenvedettek 87százalékának magas a vérnyomása, 25 százalékuk cukorbeteg. Ez az országos átlagnál lényegesen magasabb.</p>

Évente a világon 1,4 millió ember veszíti életét agyi érkatasztrófa következtében, hazánkban évente 48 ezren kerülnek kórházba, valamint 200-250 ezren élnek együtt a betegség következményeivel. A legfrissebb adatok szerint az elmúlt évben 18 ezer magyar embert veszítettünk el stroke miatt.

– A legfontosabb a szélütés kezelésében, hogy a betegek az agyi érkatasztrófa bekövetkezésétől számított 3 órán belül szakszerű orvosi ellátásban részesüljenek – hangsúlyozza dr. Diószeghy Péter, a Jósa András Oktatókórház Neurológiai Osztályának vezető főorvosa, a Magyar Stroke Társaság elnökségének tagja. Éppen ezért mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy melyek azok a tünetek, amelyek a stroke érkezését jelzik, hiszen csak így ismerhetik fel a betegséget és fordulhatnak még időben segítségért.

Ahogy az osztályvezető főorvos fogalmazott, a betegek sokszor nagyon későn kerülnek a kórházba, az esetek legnagyobb részében sajnos már nem tudják alkalmazni a sikert hozó kezelési módszereket. A betegek a legtöbb esetben csak várnak és azzal nyugtatgatják magukat és hozzátartozóikat, hogy nem fáj semmijük, így nincs is szükségük ellátásra. Ezzel azonban megfosztják magukat a korszerű életmentő technika nyújtotta segítségtől. Nem szabad elfelejteni, hogy mindössze három óra áll rendelkezésre, hogy még idejében meg tudják kezdeni a vérrögoldó eljárást.

Fontos a megelőzés

Dr. Diószeghy Péter elmondta, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élőknek különösen nagy figyelmet kell fordítaniuk a szélütés megelőzésére, hiszen a betegséget kiváltó tényezők közül a magasvérnyomás és a cukorbetegség fokozottan jellemző ezen a területen. A statisztikai adatok alapján az általuk kezelt betegek 87 százaléka szenved magasvérnyomásban, ez 15 százalékkal magasabb az országos átlagnál. A stroke-on átesett nyírségi betegeknél a cukorbetegség aránya is kiugróan magas, a páciensek mintegy negyedének magas a vércukorszintje.

A legnagyobb problémát a szakember szerint az jelenti, hogy az emberek nincsenek tisztában a kiugró kockázati értékekkel, legtöbbször csupán a szélütés bekövetkezés után derül fény a helytelen életmód következményeire. Diószeghy doktor kiemelte az életmódbeli változtatások jelentős szerepét, felhívva a figyelmet a testsúly karbantartására, valamint a rendszeres testmozgás jótékony hatására.

A stroke felismerése az MBE-módszerrel

Bárki felismerheti a stroke-ot, ha három egyszerű dologra kéri az illetőt:
M: Mosolyogjon!
B: Beszéljen, mondjon egy egyszerű mondatot (összefüggően: pl. Szép napunk van.)!
E: Emelje fel mindkét karját!

Azonnal hívja a mentőket (104) és mondja el a tüneteket, ha az illetőnek a három kérés teljesítésének bármelyikével nehézsége van!

Kiegészítő vizsgálat

  • Mondja az illetőnek, hogy öltse ki a nyelvét!
  • Stroke jele lehet, ha a nyelv "kicsavarodott", vagy az egyik vagy másik oldalra ferdül.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában