Helyi közélet

2010.10.15. 13:04

Letették az esküt Kisvárdán is

<p>Kisvárda - 2010. október 14-én csütörtökön délután, a kisvárdai városháza dísztermében tartotta alakuló ülését Kisvárda Város Önkormányzat képviselő-testülete.</p>

Tegnap délután ünnepélyes keretek között elfoglalhatták helyüket a megválasztott és a kompenzációs listán bejutott kisvárdai képviselők, valamint a város új polgármestere. Az alakuló ülés a himnusszal kezdődött az Arcadelt Kamarakórus közreműködésével, ezután Maklári Balázs levezető elnök köszöntötte a képviselőtestület tagjait és a meghívott vendégeket, majd megnyitotta az ülést.

A napirend elfogadása után a Helyi Választási Bizottság elnöke ismertette a választások eredményét. Dr. Molnár József elmondta: „A Választási Bizottság ellátta mindazon feladatokat, melyeket a választási eljárásról szóló törvény feladatává tett. Megállapította továbbá, hogy a szavazás mind a 17 szavazókörben zavartalanul zajlott, a választás napján a bizottsághoz olyan bejelentés vagy kifogás nem érkezett, mely a választás végeredményét befolyásolta volna.”

A Választási Bizottság megállapította a kisebbségi önkormányzatok eredményeit is, mely ellen szintén nem nyújtottak be kifogást. Eszerint Kisvárdán négy fős cigány, valamint négy fős ruszin kisebbségi önkormányzat alakult. Megtudtuk továbbá azt is, hogy a kisvárdai választópolgárok közül 14.110-en járultak az urnákhoz, melyből 7344 voks volt érvényes. A megválasztott polgármester Leleszi Tibor lett 4932 érvényes szavazattal. Második napirendi pontként az eskütétel után átvehették megbízólevelüket a 11 főre csökkentett képviselőtestület tagjai és a polgármester.

Többségben a Fidesz

A Fidesz hét fős frakcióval többséget szerzett a testületben: Lábiscsák János, Maklári Balázs, Borus Sándor, Biró Gábor, Zámbó István, Dr. Seszták Miklós és Major Tamás személyében. A MSZP képviseletében egyéni listás mandátumot szerzett Nagy Sándor. A kompenzációs listán, töredékszavazatokkal jutott mandátumhoz Bodrog László (Jobbik), Csonka Bertalan (MSZP) és Dr. Oláh Albert (Függetlenek Kisvárdáért Egyesület).

A további napirendek tárgyalása előtt Leleszi Tibor polgármester köszönetet mondott a kiváltságos bizalomért, valamint közös együttműködésre kérte a képviselőket és a városlakókat. A harmadik napirendi pontban a képviselőtestület egyhangúan megszavazta a polgármester alapilletményét és a költségtérítési általányát, majd negyedik napirendben döntöttek arról, hogy a testület Szervezeti Működési Szabályzata (SZMSZ) átdolgozásra kerül.

Megváltozott képviselőtestület

A kisvárdai képviselőtestület összetétele egyedi térségünkben és húsz éves fennállása óta több szempontból is megváltozott. A 11 honatya közül 7 fő, plusz a polgármester a FIDESZ–KDNP színeiben képviselteti magát, narancssárgába borítva ezzel a városi vezetőséget. Ez abból a szempontból is különösen jelentős, hogy térségünk országgyűlési képviselője is kormánypárti, sőt, képviselőtestületi tag is. Dr. Seszták Miklós ennek kapcsán úgy fogalmazott: „A politikai hovatartozás egységessége miatt is érdemi munka és irányítás veszi kezdetét Kisvárdán, amire eddig még nem volt példa.”

Az új testületben többen most debütálnak képviselőként, a régiek közül csupán négyen kaptak további bizalmat a városlakóktól. Érdekesség továbbá, hogy a kisvárdai grémium tagjai valamennyien férfiak. A testületi összetétel pikantériáját Dr. Oláh Albert volt polgármester személye adja, aki a találgatások ellenére – miszerint húsz évi munkája után elköltözik a városból – nemhogy nem költözik, hanem helyet foglalt a testületben, elfogadva ezzel a kompenzációs listáról kapott mandátumát.

Kisvárda város új képviselő testületének alakuló ülése a Szózat éneklésével zárult.

- Durucz Gabriella -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában