Helyi közélet

2010.10.16. 17:48

Somi évfordulók Kisvárdán

<p>A Somogyi Rezső Általános Iskola (valamikori 2. sz. Általános Iskola) október 15–én (pénteken délelőtt) rendezte meg jubileumi ünnepségét. Az iskola alapításának 135 és az iskola névadójának 15. évfordulója alkalmából szerveztek ünnepséget Kisvárdán.</p>

Az iskola alapító gyógyszerész, történész

A lelkes tanügybarát Somogyi Rezső –gyógyszerész, város kutató történész– álma, hét éves levelezgetést követően, 1875–ben kapott engedélyt az iskola megalapításához.  A községi elemi fiúiskolaként 1874. november 1–től működött. Majd 1875. október 18–án megnyílt a leányiskola, az iskolaszék elnöke Somogyi Rezső volt. Kisvárda község állami iskolát kapott, mégpedig olyan kedvező feltételek mellett, melyekkel talán az ország egyetlen helysége sem dicsekedhetett. Ennek emlékére az 50 éves évfordulón 1925–ben az utókor emlékezői vörös márvány emléktáblát helyeztek el az iskola előcsarnokában, mely jelenleg is az iskola főbejáratának előterét díszíti.

Ötven évvel ezelőtt

Meghatódva állok az ötven éves évfordulón, 1925–ben elhelyezett emléktábla előtt. Ez évben ötven éve, hogy 1960–ban vettem búcsút (a sorok írója) ezen iskolától, az általános iskolai tanulmányaim befejezésével. Végig járom az ódon falak közötti folyosókat, s felidéződnek bennem az itt eltöltött évek emlékei. Tanítóim, tanáraim szavai, alakjai. Az igazgatóm Pazonyi Margit (Mezei Sándorné), az osztályfőnököm Lőrinczy Sándor, s a többiek, Jeles Anna, Sipos Istvánné, Csucska Jenőné, Durucz Lászlóné, Binó Jánosné, Adorján Tibor, Akáb István, Illés András, Juhász Bertalan, Sántha Ferenc és még sorolhatnám tovább az akkor tanító pedagógusok neveit.

Példát adtak akkor nekünk. Szép emlékek, szívszorítóak. De jól eső érzés újra az ötven évvel ezelőtti emlékekre gondolni, visszaidézni az ötven évvel ezelőtti eseményeket. Majd 120 évet ugorva jóleső érzésként tölt el, hogy mint volt 2–es iskolás diák, emlékeztem meg 1995.október 6–án, a névadó ünnepségen az itt eltöltött diákéveimről. Együtt emlékeztünk, Somogyi Rezső dédunokájával, Dr. Kirilly Dezső minisztériumi tanácsossal, aki szívhez szólóan tolmácsolta az akkori tanulóknak Somogyi Rezső üzenetét. A következőket mondta, „Áldott legyen ez az iskola a benne tanuló gyerekekkel és az őket oktató nevelők legyenek a jövő nemzedékének megbecsült kovácsai.”

 Az elmúlt 135 évben sok változás és esemény történt a Somogyi Rezső által megálmodott iskolában. Új tantermekkel, ebédlővel és új tornateremmel, műfüves pályával gyarapodott az intézmény. A következő évben pedig kezdetét veszi a régi épület felújítása.

Értékmegőrzés, hagyománytisztelet

A mostani kettő jubileumi ünnepségen Dr. Onder Istvánné, az iskola igazgatója köszöntötte a megjelenteket s az iskola több mint négyszáz tanulóját. A kulturális műsorukat követően a Somogyi Rezső történetét feldolgozó –irodalmi, képzőművészeti történelmi–helytörténeti s más versenyek díjait, munkájuk elismeréseként a tanulók részére. Somogyi díjjal jutalmazták az iskola külső támogatóit, volt tanulóikat s a ma is aktív pedagógusokat. Az iskola feladatának tekinti az itt tanulók és tanítók munkájának segítését, az oktatási feltételek javítását, a hagyománytiszteletet és az értékmegőrzés folytonosságát. A jubileumi megemlékezés, a 15 évvel ezelőtt elhelyezett emléktábla koszorúzásával fejeződött be. Az egy hetes Somogyi Hét programja ezzel a jubileumi ünnepséggel, valamint este a tanuló ifjúság részére rendezett diszkóval zárult.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában