Helyi közélet

2010.10.27. 17:02

Tíz éves a gyermekrehabilitáció Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepeli idén a Jósa András Oktatókórház Gyermekrehabilitációs Osztálya és szakrendelései.</p>

Ebből az alkalomból az osztály munkatársai tudományos napot szerveztek és mivel a gyermekrehabilitáció nagyrészt a fizioterápiára épül, ezen a napon tartották a Fizioterápiás Világnapot is a Magyar Gyógytornászok Egyesületével közösen.

A gyermekrehabilitáció specifikus célja a megzavart fejlődés korrekciója (habilitáció), illetve a fogyatékosság csökkentése, a gyermek lehetőségit figyelembe véve a legteljesebb közösségi részvétel elérése. A több mint 100 résztvevő a tartalmas és színes előadásoknak köszönhetően betekintést nyerhetett a gyermekrehabilitáció magyarországi helyzetébe, illetve megismerkedhetett az osztály tíz éves múltjával. Olyan viszonylag új módszereket láthatott, mint a HRG (gyógyúszás) és betekintést nyert a „Kérlek segíts” Alapítvány munkájába is.

A rehabilitáció fontos szerepe

A DEOEC Egészségügyi Főiskola nagyterme előtt posztereken mutatták be azt a változatos és magas színvonalú munkát, amely az osztály elmúlt évtizedet jellemezte. Emellett arra is lehetőség volt, hogy az esetismertetések mellett a gyógylovaglás eredményeit is felvillantsák.

– Tíz év alatt eddig 2834 gyerek jelent meg szakrendelésünkön, átlagosan évi háromezer orvosi vizsgálat és tíz-húszezer terápiás beavatkozás történik – mondta dr. Pethő Ágnes, a Gyermekrehabilitációs Osztály osztályvezető főorvosa, s leszögezte, hogy gyermekek esetében a rehabilitációnak különösen fontos szerepe van egy trauma után, hogy a szervezet további, egészséges fejlődését elősegítsék.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában