Helyi közélet

2010.10.12. 18:29

VÖRÖSISZAP - Gyurcsány nemmel szavaz az einstandra

<p>Nyíregyháza - Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök szerint az Orbán-kormány nagyon helyesen erőt és elkötelezettséget mutat abban, hogy megóvja a vörösiszap szennyezéstől károsított térséget a további károsítástól, hogy közvetlenül felelősséget vállal a helyreállításban, egyértelműen meg kívánja találni és nevezni a felelősöket, és újra kívánja indítani a gyárat.</p>

Az a határozottság, amivel ebben az ügyben a kormány fellép, támogatandó - jelentette ki a szocialista politikus Nyíregyházán. Ugyanakkor elfogadhatatlan, hogy a hétfőn lex Mal néven elhíresült törvény felhatalmazást ad a kormánynak arra, hogy rendteremtés ürügyén bármikor, bárhová betoppanjon, s ahogyan a Pál utcai fiúkban a vörösingesek, einstandoljon - fogalmazott.

Támogatja a kormány törekvését, ahogyan meg kívánja óvni egy újabb károsítástól a vörösiszappal szennyezett területet Gyurcsány Ferenc, ugyanakkor érdemi vitája van vele. Úgy fogalmazott: "szeretjük, ha a rendőr rendet tart és megvéd, de azt nem szeretjük, ha annak ürügyén, hogy rendet tart és véd bennünket, arra kér felhatalmazást, hogy bármikor bejöhessen a lakásunkba. Elfogadhatatlan, hogy azzal az indokkal, hogy rendet kell tennünk abban a térségben - amit én támogatok, és azt is, hogy ezért különleges felhatalmazásra is szüksége van a kormánynak, át kell venni a cég irányítását, és zár alá kell venni -, olyan általános felhatalmazást kér magának, amely messze túlmutat a konkrét ügyön. Lényegében lehetővé teszi, hogy a kormány korlátok, garanciák nélkül bárhova betoppanjon, és mint a Pál utcai fiúkban a vörösingesek, azt mondja, hogy einstand. Mi a Nemecsek és a Boka pártján vagyunk. Ez a putyinizmus előszobája". Hozzátette: "hogy ez lesz-e belőle - mert az most már csak a kormány önmérsékletén múlik, nem pedig a jogi garanciákon -, nem állítom, de hogy ennek megteremtette a feltételeit, az biztos. Ez baj."

"A változás rossz irányba visz"

Gyurcsány szerint a jogállamot nem lehet jogállamon kívüli eszközökkel szolgálni, a közérdeket nem lehet jogállamon kívüli eszközökkel képviselni. Úgy fogalmazott: "az az időszak, amikor illegitimmé vált a magánérdek, szörnyűséges volt a huszadik század történetében. A közérdeknek természetesen van elsődlegessége, de szabályozott, ellenőrzött körülmények között. Ma még nem tudjuk, de később lehet, hogy azt fogjuk gondolni, hogy a hétfői nap bizonyos értelemben választóvonal volt a rendszerváltozás óta eltelt húsz év történetében" - tette hozzá a volt miniszterelnök, aki szerint a változás rossz irányba visz, ezért nem szavazta meg a lex Mal néven elhíresült törvényt hétfőn a Parlamentben.

Elismerte: nem kétséges, hogy az elmúlt 2-3 választással ma a Fidesz Magyarország legerősebb, legbefolyásosabb pártja, amit tiszteletben kell tartani. Ugyanakkor a politikájával Gyurcsány szerint nem lehet és nem is kell egyetérteni. A választáson az is eldőlt, hogy az MSZP ma a legerősebb ellenzéki párt. Szépen csillog az ezüst - mondta, de nem annyira, hogy elégedettek lehetnének vele. Csak az lehet a célja a Magyar Szocialista Pártnak, hogy belátható időn belül benne bízzon a legtöbb magyar választó. Ehhez nagyon mély, rendszerváltozás-szintű változás kell történnie, politikai, erkölcsi, szervezeti és irányítási fordulatra van szükség.

Az ország és a baloldal érdeke, hogy ne legyen tartós a fideszes túlhatalom, álljon elő az a helyzet, amelyben két nagy váltópárt verseng a választókért - érvelt Gyurcsány, aki újságírói kérdésre elmondta: személyes vagyonából évi 10-15 millió forintot fordít karitatív célokra, ebben vannak állandó kedvezményezettek és újak is, idén a vörösiszap-katasztrófa sújtotta területen tevékenykedő segély- és civil szervezetek, a nemzeti alap támogatására fordít többet.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában