Helyi közélet

2010.11.24. 18:00

Az egekbe szökhet idén a fenyő ára?

<p>Szépen lassan, de elérkezik a nagy karácsonyi hajtás, s ezzel együtt a fenyőfa szezon, amelyet a magasztos ünnep ellenére is kilátástalannak tűnő helyzetből várják a termelők. Mennyibe kerül majd a fa métere, s mire számítanak a termelők? Cikkünkből megtudhatja!</p>

Portálunk a témában egy szabolcsi termelőt, Lehoczki Istvánt kérdezte, aki már húsz éve foglakozik családi gazdaság keretében fenyőkkel, s évente 1000-2000 darab fát vágnak és értékesítenek. A szakembertől megtudtuk, hogy megyénkben december elején indul a fenyők kitermelése, de a Dunántúlon már nagyüzemben vágják a fákat. Ennek két oka van, egyrészt az ország túl feléről érkező tűlevelűeket a szállítás miatt vágják korábban, továbbá ezek a „korai” vágások a multik kínálatában köszönnek majd vissza.

Lehoczki István emellett hozzátette, hogy Szabolcsban azért sem célszerű korábban vágni és árusítani a fákat, mert ezzel párhuzamosan a fák hamarabb elveszítik tartásukat, korábban kezd hullani a tűleveleiket is, s a vásárlók nem szeretik túl korán megvenni a fát, hiszen gondoskodni kell annak tárolásáról, felügyeletéről. Az avatatlan szem mellesleg nem tud különbséget tenni egy viszonylag korai és későbbi vágásból származó fa között, s rendszerint a vásárlók meg sem próbálnak ilyen szempont alapján szelektálni.

Sokan már a karácsonyt sem ünneplik

Lehoczki úr emellett hozzátette – Az elmúlt évi kereslet bő 30 százalékkal esett vissza, s ez az utóbbi tíz évben évente ismétlődő jelenség. Ezt jól példázza, hogy tíz éve 70-80%-al több fát vettek az emberek, mint manapság. A termelő szerint ennek több oka van. Egyrészt ma már szinte minden multinacionális áruházban lehet kapni import fenyőt, de a műfenyők száma is megtöbbszöröződött az utóbbi időben. - Emellett az is megfigyelhető, hogy a válság és a pénztelenséggel párhuzamosan az emberek nem vesznek fát. Tépnek egy ágat és azt díszítik fel, de akadnak szép számmal olyanok is, akik már a karácsonyt sem ünneplik és felesleges pénzkidobásnak tartják a fenyőfavásárlást. Sajnos ez van, sok a magányos ember – mondta el Lehoczki István.

A szabolcsi termelő összességében elmondta, hogy az idei szezon előtt a pesszimizmus nagyobb, mint eddig volt, s már előre veszteséggel kalkulálnak. Arra a kérdésre, hogy a fenyők ára miként alakul majd, Lehoczki úr elmondta – Arra nem kell számítani, hogy drágulna a fák ára, hiszen egy drágulást már nem bírna el az ágazat, hiszen így is nagyon visszaesett a kereslet, ezért lényegében a tavalyi árak lesznek idén is az irányadóak. A közkedvelt és legjobban keresett lucfenyő 1800, az ezüstfenyő és normann 4-5 a jegenyefenyő 5-6, a colorado-i jegenye szintén 5-6 ezer forint/méteráron kerül majd a piacra. A földlabdás fenyőkről a szakember nem tudott információkkal szolgálni, hiszen nem árusítanak ilyen fákat, de állítása szerint nincs is rá igazán nagy kereslet.

A megyeszékhelyen első körben december első hetében találkozhatnak fenyőárusokkal a vásárlók, s a nagy rohamra az ünnepek előtt 3-4 nappal számolnak a termelők.

-M.I.-

Ezek is érdekelhetik