Helyi közélet

2010.11.16. 05:40

Emléktáblát állítanak az elfelejtett hadifogolynak, Toma Andrásnak Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - Emléktáblát állítanak Nyíregyházán Toma András, az utolsó magyar volt hadiifogoly emlékére.</p>

Vujity Tvrtko kezdeményezésére a város önkormányzata november 16-án, a volt hadifogoly hazaérkezésének 10. évfordulóján avatja a táblát a Virág utca 27. szám alatt, annak a háznak a falán, ahol családjával haláláig élt - közölte a Független Hírügynökséggel Parillák Gabriella, a városháza sajtórferense.

Toma András Újfehértón született 1925-ben és a Nyíregyháza melletti Sulyánbokorban élt. 1944-ben sorozták be az I. magyar hadseregbe. Krakkó környékén 1945-ben esett hadifogságba, ahonnan a bokszitogorszki táborba szállították. Betegsége miatt a bisztrjagi táborba került, majd 1947 januárjában beutalták a kotyelnyicsi elmegyógyintézetbe - s ekkor törölték a hadifoglyok listájáról, aminek következtében kikerült a magyar hatóságok látóköréből.

Több mint fél évszázad múlva tért haza

A férfi Tamás András néven élt az elmegyógyintézetben, míg egy cseh nyelvész jelzése nyomán orvosok, újságírók, több tucatnyi ember segítségével ötvenhárom év múlva rátaláltak. Dr. Veér András az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet akkori igazgatója személyesen vizsgálta meg és megállapította, hogy a férfi minden kétséget kizáróan magyar. Toma Andrást 2000. augusztus 11-én hozták haza Magyarországra. A több mint fél évszázadot hazájától távol töltő férfi története bejárta a világsajtót. A rokonságát DNS vizsgálat segítségével találták meg. Az akkor 74 éves férfi így 2000. november 15-én végre hazatérhetett családtagjaihoz, akikkel még négy évet élhetett együtt.

Vujity Tvrtko riporterként jutott el a kotyelnyicsi elmegyógyintézetbe és készített felvételeket a csak néhány magyar szóra emlékező Toma Andrásról. Később Dr. Veér Andrással együtt része volt a hazaszállítás lebonyolításában és a család megtalálásában is. Mindketten 2004-ig, a férfi haláláig kísérték figyelemmel sorsásnak alakulását. Vujity Tvrtko magánemberként kezdeményezte Nyíregyháza önkormányzatánál az emléktábla elhelyezését Toma András "az ottfelejtett" hadifogoly hazatérésének pontosan a tizedik évfordulóján.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában