Helyi közélet

2010.11.08. 16:33

Gyes: Újra három év otthon

<p>Nyíregyháza - A munkáltatók nem „örülnek” a gyesről visszatérő anyukáknak, de a piacképes tudás előny.</p>

– A gyes-ről, gyed-ről visszatérő anyukák éppúgy a munkaerő-piac hátrányos helyeztű célcsoportjához tartoznak, mint az 55 év felettiek vagy a pályakezdők, a munkáltató bértámogatást vehet rájuk igénybe – mondja Orosi Gábor Bence, a HUMAN-NET Alapítvány munkaerő-piaci tanácsadója. Az Európai Bizottság egy korábbi jelentésében azt írta Magyarországról, hogy a gyermekvállalás után az uniós országok közül a magyar és a cseh nőknek a legkilátástalanabb a munkaerő-piaci helyzetük. A tapasztalatok azt támasztják alá, hogy aki piacképes, eladható tudással rendelkezik az akkor is könnyebben tud elhelyezkedni ha három évig marad otthon. A tervezett emelés, a szakember szerint, azoknak lesz jó, akik amúgy is nehezen találnának vissza a munka világába, így még egy éven keresztül kapják majd a jelenleg 23 ezer 400 forintos támogatást.

– Úgy látjuk, hogy a civil és az állami, önkormányzati szféra elfogadóbb a kisgyermekes anyukákkal szemben. A piaci szereplők inkább tartanak attól, hogy a dolgozó sokat lesz táppénzen, ezért ha csak egy mód van rá, kerülik az ilyen helyzetet – fogalmaz Orosi Gábor Bence, aki úgy véli: a törvényhozó szándéka a vállalkozói szektor felé orinetálni az anyukákat, serkenteni a részmunkaidős és a távfoglalkoztatást, igaz ez utóbbiak téren is le vagyunk maradva Nyugat-Európától, ahol viszont csak 1-1,5 év az az időtartam, amíg az anya otthon maradhat a gyermekével.

Lesz igény a bölcsődékre

Nyíregyházán kilenc önkormányzati bölcsőde működik, ezek mindegyikében bővült a férőhelyek száma, amit a fejlesztések és a jogszabályban lehetővé tett csoportszámok emelkedésével lehetett megvalósítani. A bölcsik kihasználtsága 100 százalékos, s az összesen mintegy 600 hely ha szűkösen is, de fedezi az igényeket – tudtuk meg az Egészségügyi, Szociális és Bölcsődei Igazgatóság igazgató-főorvosától. Dr. Együtt Mihály érdeklődésünkre elmondta: nem ismertek még a törvénytervezet részletei, de minden bizonnyal a gyes 3 évre emelésével nem kell attól tartani a megyeszékhelyen, hogy csökken a bölcsődék iránti igény, ezért a fejlesztések fontosak és szükségesek voltak.

Még ebben a hónapban elfogadhatja a parlament azt a jogszabályt, amelynek értelmében ismét a jelenlegi kettőről három évre nőne a gyermekgondozási segély (gyes) folyósításának ideje. Az emelés hátterében áll az is, hogy az országgyűlési biztos szerint hazánkban kevés az óvodai és bölcsődei férőhely, a 3 éves gyes ezen a helyzeten is javítana.

A módosítás korlátozná a támogatást igénybe vevők munkavállalását: jelenleg az anyák a gyermek egyéves kora után a gyes mellett időkorlátok nélkül dolgozhatnak. A tervezett viszont csak az otthonukban dolgozó nőknek engedné az időkorlátozás nélküli munkavégzést, a többiek csak legfeljebb heti 30 órát dolgozhatnának. A szabály visszamenőleges hatályú lesz, azaz a 2010. május 1-je után született gyermekeket nevelők is igénybe vehetik majd a hároméves gyest.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában