Helyi közélet

2010.11.09. 06:09

Gyes-lesen

<p>Sokan mondják, hogy a magyar családtámogatási rendszer nemzetközi összehasonlításban is elég bőkezű. <strong>Zajácz D. Zoltán jegyzete</strong></p>

Ilyenkor arra hivatkoznak, hogy Európában 3 éven át (nálunk sokáig így volt, s talán ismét így lesz) szinte egyetlen országban sem jár a mi gyesünkhöz hasonló támogatás, sőt, Nyugat-Európa több országában csak 6 hónapig fizetnek a kismamáknak. Nos, ez nem egészen így van, és az sem mindegy, mennyi a támogatás havi összege.

A Világgazdaság tavalyi adatai szerint Luxemburgban, Romániában, Bulgáriában és Lettországban két évig fizetnek segélyt, persze, Luxemburgban ez havi 485 eurót jelentett, szemben a magyarországi 121 euróval... A gyes összege Romániában is magasabb, havi 164 euró volt. Franciaországban az első gyermekre ugyan valóban csak 6 hónapig jár a támogatás (2009-ben havi 540 euró!), a másodiknál viszont már 3 évre, igaz, akkor már nem ilyen magas az összeg.

Németországban a szülő választhat: vagy egy évig havi 450 eurót, vagy két évig havi 300-at kap a gyermek után, és emellett a baba egyéves koráig még a fizetése minimum 67 százalékára is jogosult az államtól. Csehországban három éven át havi 320 eurót fizetnek az anyukáknak. Ezzel szemben a skandináv országok segély helyett inkább az ingyenes bölcsődei ellátást részesítik előnyben.

Röviden: ahány ország, annyi szokás. Egy biztos: amikor 1967-ben Magyarországon bevezették a gyest, ez akkor a világ leghosszabb ideig folyósított, legkedvezőbb gyermekgondozási segélye volt. Ma ezt már a legnagyobb jóindulattal sem lehet róla elmondani.

- Zajácz D. Zoltán -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában