Helyi közélet

2010.11.15. 19:41

Lángolva szakadt rájuk a plafon Nyírlugoson

<p>Nyírlugos - A négy gyermekes nyírlugosi család és a nagymama egyetlen éjszaka alatt szinte mindenét elveszítette.</p>

Ezzel a piros fazékkal locsoltam a fotelra a vizet. – Hugi félreteszi az edényt, tétován néz körül a fojtogató füstszaggal még mindig átjárt, üszkös ajtófélfával, üveg nélküli fekete ablakkerettel üresen tátongó szobácskán. A leszakadt tető darabjait sáros dombbá dagasztotta a szoba közepén a kiérkező tűzoltók vízsugara.

– Szép csillagos volt az ég akkor – emeli szemét a négy gyermekes anyuka az égre, és hálát rebeg a „rossz szokásáért”, hogy éjszaka is szeret nassolni. – Hajnali 3 órakor ébredtem fel, és azt láttam, izzik a plafonunk. Ahogy az ajtót kinyitottam egy hatalmas darab lángolva lezuhant az itt lévő fotelre. Csak arra tudtam gondolni, meg kell menteni a gyerekeket – idézi fel a múlt hét szerda éjszakájának tragédiáját Holhós Margit, aki mindenkit csak Huginak hív. Az ötéves Tündét kikapta az ágyból, a három fia mezítláb szaladt ki a ház elé. A 29 éves főállású édesanya sem tudja, honnan volt annyi ereje, hogy újra és újra visszamenjen a tűzbe, áramtalanítani, kihozza a gázpalackokat, mentse, ami menthető.

„Rettenetes érzés menekülni”

– Önhibánkon kívül, ezt állapította meg a tűzoltóság is, egy, a kéményből kipattanó szikra miatt, az életem munkája veszett oda – sírja el magát Szalókiné Oláh Erzsébet. Vele élt a fia, a menye és a négy gyerek. Nem gazdagságban, hanem békében és szeretetben. – Úgy örültem, volt tyúk, kecske, malac. Lesz mihez nyúlni gondoltam, és erre jött ez a borzalom. Megérkezik Tarcsai Sándor, a 36 éves apa is, aki jelenleg az önkormányzatnál közcélú munkásként dolgozik. Minimálbért kap, élettársa havi 98 ezer forintot, minden fillért beosztanak.

 

– Rettenetes érzés menekülni, a gyermekek életét menteni. Nem kívánom senkinek, hogy ezt átélje valaha is – mondja és a jószágok felé indul. – Mára már egy kicsit megnyugodtunk, szinte mindenünk oda lett, most biztos, jó helyen vagyunk. Az önkormányzat és a polgármester is itt volt, mindenben számíthatunk rájuk. Cserepeket hoztak, a tetőt is rendbe tették – sorolja. A csomóba olvadt gyerekruhák menthetetlenek.

Csak legyen kész a házuk

– Egy használaton kívüli önkormányzati ingatlanban már aznap elhelyeztük a családot – mondja Jurkinya Andrásné, a polgármesteri hivatal igazgatási irodájának munkatársa. – Ruhát vettek a gyerekeknek – jegyzi meg a nagymama, aki szerint minden nekik kell, ők a legfontosabbak. Sanyi 11 éves kitűnő tanuló, focizik. A nemrég kapott fehér stoplist feketére festette a füst és a korom. A 10 éves Gábor talpraesett, éleseszű fiú, a 8 éves Ricsit a zene varázsolja el igazán. Az egyik fiú az átéltek hatására az első nem otthon töltött éjszaka azt hitte, izzik a cserépkályha, megijedt, újra tűz lesz. Keresik ők is a helyüket, egyedül egyikük sem alszik.

 

– Megdicsérték a többiek Tündike új kabátját, ő meg rávágta, hogy a polgármester bácsitól kapta – először látni az arcokon mosolyt. Hugi elmeséli: öt évvel ezelőtt megbíztak egy vállalkozót, hogy szocpolból építsenek saját otthont. – Azt akarta, hogy előre fizessek, vegyek fel pénzt, nemet mondtam. Azóta sem készült el a ház. Sok még a munka rajta hogy lakható legyen és a nagymama házát is rendbe kell tenni. – Bárhol meghúzom magam. Az első az ő otthonuk – jelenti ki a nagyi, és örül, mert a házán van biztosítás, egyszer elkészül az is.

Összefogással

A hat tagú család szinte mindenét elveszítette. Nem kértek senkitől semmit, mégis kaptak segítséget. A nyugodt újrakezdéshez, a saját otthonuk befejezéséhez azonban szélesebb körű összefogás kell. A felajánlásokat – bútort, építőanyagot, háztartási gépeket, ruhát, játékot, könyveket – a nyírlugosi polgármesteri hivatalban lehet munkaidőben leadni.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában