Helyi közélet

2010.11.11. 16:08

Népdalcsokor a komorói hölgykoszorútól

<p>Idestova 29 éve él és virul a Komorói Asszonykórus, amelyben az alapító tagok közül nyolcan még ma is énekelnek.</p>

– Az elmúlt évek során nagyon sok rendezvény résztvevői lehettünk: Borsodi Fonó, Miskolc, Palócgála, Eger és Nemzetközi Dalostalálkozó, Bogács – kezdte a felsorolást Jászai Béláné népdalkörvezető. – A Magyar Rádió Népdalkörök Pódiuma című műsorában felvétel készült a csoporttal 1986-ban, majd 1987-ben részt vettünk Bakson a gála- hangversenyen is. 1982 óta minden évben felléptünk a Megyei Népzenei Fesztiválon Nyírbélteken, majd Tarpán.

A kétévenkénti minősítéseken tizenhárom alkalommal kaptunk KÓTA (Kórusok Országos Tanácsa) országos arany minősítést, 2003-ban, 2005-ben és 2007-ben pedig „ARANY PÁVA” díjban részesítettek bennünket. 2005-ben a Egerben megrendezett Népzenei Gálahangversenyen „ARANY PÁVA NAGYDÍJ”-at kaptunk. Megalakulásunk 20. évfordulójára a települési önkormányzattól megkaptuk a „KOMORÓ KÖZSÉGÉRT” kitüntetést.

A Komorói Asszonykórus a Vass Lajos Népzenei Szövetség alapító tagjai között volt

– Az I. Vass Lajos Népzenei Versenyen a második helyezett csoportok között szerepeltünk, majd 2006 –ban a „Hagyományos régiók, Régiók hagyománya” V. Vass Lajos Népzenei Verseny döntőjében „VASS LAJOS NAGYDÍJ”-at kaptunk – folytatta Jászai Béláné, aki roppant büszke arra is, hogy tavaly KÓTA-DÍJ-jal ismerték el igyekezetüket. – Gyakran fellépünk községi, iskolai rendezvényeken, és a lehetőségekhez mérten más települések meghívásainak eleget teszünk, ennek csak az idő hiánya vagy az anyagiak szabhatnak határt. Nyáron egy régi vágyunk vált valóra, amikor a községi önkormányzat anyagi támogatásával elkészült cd-lemezünk, melyen rajta van az a hat népdalcsokor, amit néhai Dancs Lajos főiskolai tanár állított össze népdalkörünknek. Nagyon boldogok vagyunk, hogy megörökíthettük ezeket a csodálatos népdalokat az utókornak.


November 6-án Budapesten rendezték meg a VIII. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjét, melyen megyénkből és Komoróból is több csoport és szólóénekes is részt vett, eredményesen szerepelt. A Komorói Asszonykórus műsorát „Kiemelt Nívódíj”-jal jutalmazta a zsűri, melynek nagyon örülünk. Büszkék vagyunk arra, hogy az elő-és középdöntőkből továbbjutott 105 fellépő egyike lehettünk, és hogy eljutottunk erre a rangos versenyre.

Ezúton is köszönjük a képviselő testületnek, hogy eljuthattunk a különböző versenyekre, biztosították működésünket, és elismerték tevékenységünket. Az eltelt 29 évben tiszta szívből énekeltünk a magunk örömére és a mások gyönyörűségére, és remélem, hogy ez még néhány évig így lesz!


- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában