Helyi közélet

2010.12.16. 18:24

Kérdések a megyei közgyűlésen

<p>Nyíregyháza - Alig egy óra alatt véget ért a megyei közgyűlés. A napirendi pontok egyikéhez sem fűztek véleményt a testület tagjai.</p>

A megyei egészségügyi holdingról szóló előterjesztést ugyan levette csütörtöki ülésének napirendjéről a megyei közgyűlés, mégis a szervezettel kapcsolatos kérdések kerültek előtérbe. Dr. Helmeczy László (Összefogás megyénkért) három kérdést tett fel, amelyekre nem azonnali, de korrekt válaszokat kért. – Fontos, hogy kiderüljön, ezek alaptalan pletykák vagy valós hírek – fogalmazott. A kérdések: igaz-e, hogy a holding szervezésében több tízmillió forintért az osztályvezető főorvosokat menedzserképző tanfolyamra küldték, amit egy olyan személy tart, aki korábban szerződéses munkaviszonyban állt a holdinggal? A betegellátás szempontjából valóban ez a legfontosabb? Igaz-e, hogy a holding vezetése az Egyesült Államokban járt tanulmányúton? Igaz-e, hogy egy olyan nyíregyházi céget bíztak meg a 12 milliárd forintos tömbkórház projekt engedélyes terveinek elkészítésével, amelynek nincsenek referenciái, sem ilyen téren szerzett tapasztalata? Miért tárgyalásos közbeszerzési eljárásban hirdettek eredményt egy több százmilliós megbízással kapcsolatban? Az eljárás felvetheti a hűtlen kezelés gyanúját is – vélte a képviselő.

A válaszokra még várni kell

Válaszában Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke elmondta: részletes válaszokat a következő közgyűlésen ad a képviselő kérdéseire, de a menedzserképző tanfolyamra TÁMOP-os pályázati támogatást nyert el a holding, nem saját forrásból finanszírozzák a képzést. A holding vezérigazgatója egy meghívásnak tett eleget és saját költségén utazott az Egyesült Államokba. – Gyanút ébreszteni és sejtetni lehet – folytatta az elnök –, de a tárgyalásos közbeszerzés szabályszerű eljárás volt, amelyet a Közbeszerzési Döntőbizottság sem kifogásolt. Az új tervező kiválasztására azért volt szükség, mert a korábban megbízott cég a projekt határidejét veszélyeztette.

A testület tagjai a 14 napirendi pont mindegyikét elfogadták, így a jövő évi költségvetés koncepcióját (előzetes számítási anyagot) is támogatták. Az előterjesztés szerint 167 millió forinttal kevesebb költségvetési bevétellel számol a megyei önkormányzat, s legfontosabb cél továbbra is a kötelező feladatok maradéktalan végrehajtása, a működőképesség megteremtése, ezt takarékos gazdálkodással, a kiadások csökkentésével, valamint az önként vállalt feladatok felülvizsgálatával lehet megteremteni.

A megyei fenntartásban lévő gyermekvédelmi és szociális intézmények, gyermek-, ápoló-gondozó otthonok részére, a dologi feltételek javítása, a kulturális és művelődési lehetőségek szélesítése érdekében a Magyar Honvédség készletében felesleges, de még használható anyagok és eszközök ingyenes átruházását kéri a testület. A kérelemben bakancsok, nadrágok, kabátok, zoknik, paplan és párnahuzatok, törölközők mellett szerepel könyv, rádiósmagnó és szekrény is.

Felügyelő bizottságok

Négy évre a Sóstó Park Hotel felügyelő bizottságának elnöke lett Pálosi László, a megyei közgyűlés tagja, Balkány polgármestere, tagja Kósa Árpád Bertics Mihály. A Kölcsey Televízió felügyelő bizottságának tagja lett Baracsi Endre, a megyei közgyűlés tagja, megbízatása 2013. június 30-áig szól.

Keserű kártérítési elutasítás

– Miért hagyták a kormánypárti országgyűlési képviselők, hogy a parlament napirendre se tűzze azt az előterjesztést, amely arra vonatkozott, hogy a károsultak, (különös méltányosság alapján) az állam jótállásával, akkor is hozzájussanak a jogerősen megítélt kártalanítás összegéhez, vagy annak egy részéhez, ha a kártalanításra kötelezett ezt nem tudja teljesíteni – kérdezte napirend előtti felszólalásában Helmeczy László. A képviselő emlékeztetett rá, a Szögi-család 48 millió forintos kártérítése kapcsán született ez a javaslat, mert nincs esély arra, hogy a brutálisan meggyilkolt tiszavasvári tanár nyolc gyilkosa kártalanítsa a hozzátartozókat. – De említhetem Kóka Jenőnét is, akinek a férjét kegyetlenül levadászták, s most mindössze 28 ezer forintból él. Az OTP-vel és Csányi Sándorral közösen létrehozott alapítványunk a két családnak havi 30 ezer forinttal tud segíteni. Megérdemelték volna, hogy az országgyűlés legalább tárgysorozatba vegye a javaslatot, de még ezt sem szavazták meg.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában