Helyi közélet

2010.12.15. 06:13

Üzemanyagár, hol a határ?

<p>„Eleinte berzenkedünk, aztán megszokjuk, hogy megint drágább lett az üzemanyag”.</p>

Úgy látszik, keveseket zavar a forgalmazók és az állam kapzsisága – írja a benzináremelés kapcsán Méhész János, aki úgy véli: „lenyeltük a 360 forintos árat. A holtankoljak.hu oldalon már ki sem teszik azt a kutat, ahol a 95-s 360 forint, pedig ilyen is a van a városban. Ezek után biztos, hogy még kevesebbet autózok. Vajon az áremelés után van annyi adóbevétel, mint áremelés előtt? Gyanítom, hogy nem. Üzemanyagár, hol a határ? Beregsuránynál? – teszi fel a kérdést v@rosvitás levelezőnk.

Nem tiltakozunk

Cservenyák Katalin azt írta, hogy a taxissztrájk óta nem hallott olyanról, hogy a benzinár ellen komolyabb tiltakozás bontakozott volna ki Magyarországon. „Eleinte általában berzenkedünk, aztán szép csendesen megszokjuk, hogy megint drágább lett az üzemanyag. (Aminek az árát apródonként beleépítik a szolgáltatásokba, élelmiszerárakba). Lehet, legközelett egy olyan pártra kellene szavaznunk a választásokon, amelyik zászlajára tűzi: „nem emeljük, viszont felülvizsgáljuk a benzin árát és adótartalmát. Lassan mondjuk, hogy mindenki értse: nem sújtjuk több teherrel az autósokat, mert szeretjük és megbecsüljük őket több okból is. Elsősorban azért, mert autót vesznek, és utána súlyadót, kötelező biztosítást fizetnek, ráadásul még benzint is vásárolnak, hogy közlekedjenek” – írta levelezőnk.

Babosi György egy könyvet ajánlott a fórum levelezőinek, egy korábbi benzinkutas munkáját, a címe: Gazemberségből kitűnő (egy benzinkutas naplója). Gacsályiné Takács Ágnest az bosszantja, hogy a politika és a MOL is azt harsogja, hogy tőlünk nyugatabbra is ennyi az üzemanyag ára. „Igenám, csak tőlünk nyugatabbra nem havi 70 ezret keresnek az emberek – írja. „Talán 3 éve annak hogy abbahagytam, de két évig én is jártam ki tankolni, aztán elegem lett az ukrán és a magyar vámosok viselkedéséből. Lejárt az útlevelem, s ennek okán is itthon tankolok, de ha nem muszáj, a család nem autókázik” – írja.

Tragikus és nonszensz

– Az Országos Mentőszolgálat járművei évente mintegy 4 millió liter üzemanyagot tankolnak, ebből következően 1 forintnyi üzemanyag-áremelkedés évi mintegy 4 millió forint plusz költséggel járhat, melyet dologi keretünkből, átcsoportosítással tudunk finanszírozni – válaszolta érdeklődésünkre Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója.

– Tragikus és nonszensz – summázta véleményét az újabb üzemanyagár-emelésssel kapcsolatban Csák Zoltán, a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének régióvezetője. Így is nehéz helyzetben vannak a betegszállítók, mert hasznos kilométerenként 74-80 forintért hordják a betegeket, miközben a benzin ára soha nem látott szintre lépett. A megyében egy kocsira átlagosan, havonta 4-500 szállítás jut, havi 9-10 ezer kilométert futnak az autók. – Akkor lehet plusz szorzóval 120-130 forintos finanszírozást elérni, ha tele van a kocsi. Ezt azonban szinte lehetetlen megoldani, mert nem tudják úgy felvenni a betegeket, hogy egyszerre vihessék őket vizsgálatra, szakrendelésre. A csillagos egekbe kúszó üzemanyagár a két-három kocsis kis cégeknek az összeomlást hozhatja, miközben a nagyok is a túlélésért küzdenek.

100 millió forint többletköltség

– Évi több mint 100 millió forint nem tervezett többletköltséget jelent a Szabolcs Volánnak az üzemanyagár-emelkedés – tudtuk meg a cég beszerzési és logisztikai üzletágvezetőjétől. Kasztovszky Szabolcs elmondta: évente 5,7 millió liter üzemanyagot tankolnak. A 320 járművük havonta, egy-egy busz átlagos, 28 literes fogyasztása mellett, 500 ezer liter gázolajat használ fel. – Minden egy forintnyi emelés ennyi plusz kiadást jelent, amit finanszírozni kell. A Szabolcs Volán három saját kutat üzemeltet, Nyíregyházán, Kisvárdán és Mátészalkán. Az ezekben tárolt összesen 160 ezer liter gázolaj egy-másfél hétre fedezi a szükségletet.

– A rendőrség gépjárműveinek futásteljesítményét nem befolyásolja az üzemanyagárak változása. A gépjárműves járőrszolgálat az előre megtervezettek alapján működik a közeljövőben is. A rendőrség reagálóképességét az üzemanyagárak növekedése semmilyen mértékben nem befolyásolja. A jövőben is a lehető legrövidebb időn belül érnek járőröző kollégáink az adott helyszínre. Természetesen a rendőrség folyamatosan figyelemmel kíséri a rendelkezésére álló költségvetési előirányzatok hatékony felhasználását – tájékoztatott kérésünkre az ORFK Szóvivő Irodája.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában