Helyi közélet

2011.02.22. 18:50

Ökopark, kerékpárút és vizi tanösvény

<p>Csegöld - Határon át ível a BODEN elnevezésű magyar-román közös környezet- és természetvédelmi program.</p>

A „Tavak és ligetek a határmentén, Szamos holtágak revitalizációja” pályázat egy két körös projektünk, az első köre megvalósult 2007-2008 között. A projekt célja volt az egységes, határon átnyúló hatású, belvízvédelmi biztonság növelését célzó, környezetvédelmi és természetvédelmi szempontokat figyelembevevő terv elkészítése, valamint igényes, sokoldalú turisztikai fejlesztés lehetőségének a megteremtése, mely hosszú időre kedvezően befolyásolja a térség fejlődési irányát – tájékoztatta lapunkat Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. A kedden csegöldön tartott projektzáró rendezvényen elhangzott, hogy már elkészült a Darai csatorna vízpótlásának megtervezése a Sár-Éger vízgyűjtőjéből, továbbá meghatározták a csatornán a lehetséges duzzasztási pontokat, vízpótlást megvalósító csatornarendszert. A 3 ezer hektáros területen  kerékpárutak, tanösvények, vízi tanösvények és egy komplex ökopark (állatsimogató, golfpálya, teniszpálya, strand és apartmanházak, lovaspálya, falumúzeum stb.) engedélyes tervei készültek el.

Nőni fog a belvízi biztonság

– A román partner csak támogató partnerként volt jelen az első körben, így a román oldali terveket csak egy köztes egy körös pályázat beadásával tudták elkészíteni, ez a Tavak és ligetek a határmentén, revitalizáció és turizmus, BODEN című projekt – folytatta az igazgató. Ebben a pályázatban a magyar oldalon megterveztek egy 8 km hosszú tanösvényt, míg a román oldalon kerékpárút tervezés, előzetes környezeti hatásvizsgálat, talajtani vizsgálatok, geodéziai felmérések és a vízpótlás nyomvonalának tervezése történt meg.

A csaknem 200 ezer euró összköltségű program magyar oldalon 39 ezer 450, román oldalon 157 ezer eurós támogatást kapott, továbbá román részről több mint 3 ezer eurós önerőre is szükség volt. – A projekt megvalósulása után nőni fog a belvízi biztonság, a belvizek levezetésének hatékonysága, csökkenhet a szivattyúzás mértéke a Szárazberki és a Darai szivattyútelepen, kialakul egy rendezett, természetbarát környezet, mely megindíthatja, a turizmusra specializálódott infrastruktúra kiépítését, nő a kerékpáros, vízi és falusi turizmus. Utak épülnek, melyek jótékony hatással lehetnek a turizmus fejlődésére, és újraéleszthetik a határmenti települések között a régi kapcsolatokat, a térség településeinek együttműködése tovább erősödik. Ezzel csökken a munkanélküliség, nő a térség megtartó ereje – foglalta össze a várható eredményeket Bodnár Gáspár.

A projektben partnereink az alábbi szervezetek:
·     Román Nemzeti Meliorációs Hivatal, Szamos-Körösök Területi Kirendeltsége (Projekt Partner)
·     Szabolcs – Szatmár – Beregi Természetvédelmi Alapítvány
·     Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága
·     Önkormányzatok: Gacsály, Csegöld, Császló, Csengersima, Zajta

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában