Helyi közélet

2011.02.21. 10:33

Neves előadók Tunyogmatolcson!

<p>Egy újabb tradicionális hagyományt ápolnak a Tunyogmatolcsi gazdakör tagjai. A 90-es évektől induló kezdetleges összejövetelek ma már jellegzetes előadásokká nőtték ki magukat!</p>

Az előadássorozat minden évben megrendezésre kerül a téli időszakban, és hétről-hétre neves előadók adják át tudásukat a község lakosainak. Ezeken az összejöveteleken hangzanak el a mezőgazdaságot érintő kérdések, problémák, fejlődési lehetőségek.


Az előadások célja a szakmai továbbképzés, felkészíteni a gazdákat az innováció elkerülhetetlenségére és nem utolsó sorban kulturális fejlődést is biztosít a hallgatóknak.
Idén január 28-tól vette kezdetét a 2011-i programsorozat. Hetente új személyeket, az adott témakör specialistáit láthattuk vendégül. Eddigi vendég előadóink voltak: Nagy Zsanett a Ragt képviselője, Tóth Ákos a Dupont képviselője, Kiss Dániel a Belchin Kft-től, Vágner László a Dekalb képviselője, és Károly László falugazdász.  Minden alkalommal bővült a látogatók száma, a gazdakör tagjain kívül más embereket is érdekeltek a hétvégi szemináriumok.

A magyar termékek jövője


Február 18-án új előadót köszönthettünk. Érdekfeszítő elbeszélést és bemutatót követhettünk végig Szabó János tolmácsolásában, aki a Martonvásári kutatóintézet képviselőjeként volt jelen. Ismertette községünk lakosainak az idei termékek jellemzőit, előnyeit, tudomást szerezhettünk a várható árakról és mindezt diavetítés kísérte végig.


Szabó Jánost kérdeztem arról, hogy mit gondol a magyar termékek jövőjéről:
-„ Meg kell próbálni felvenni a harcot a nyugati multik ellen a magyar termékeknek.
Muszáj fent maradnunk a köztudatban! Nem lesz egyszerű, de közös összefogással sikerülhet.”
A folytatás természetesen nem marad el! A hétvégi előadások március elején is állandóak lesznek. Kiemelt Vendégünk lesz még Dr. Kruppa József, címzetes főiskolai tanár, nemesítő és Prof. Dr. Dinya Zoltán egyetemi tanár. Az előadássorozat március 11-én zárul.


A szüntelen érdeklődés azt mutatja, hogy nem csak közösség teremtő alapja, de összetartó ereje is van eme tradíciónak. Mint minden hagyománynak, az állandóságot és a folyamatos megújulás lehetőségét kell magában hordoznia, amit a Tunyogmatolcsi Gazdakör meg is teremtett a hosszú évek alatt.


A jövőt tekintve bizonyosan kijelenthetem, hogy nem fogunk csalódni további munkásságukban sem!

- Széles Szabolcs -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában