Helyi közélet

2011.03.11. 14:07

A bőrsapkától a karbonszálas bukósisakig

<p>Glenn Curtis 1907-ben akciós bőrsapkában motorozott, több, mint 220-al.</p>

Arábiai Lawrence az első világháború hadnagyának halálos motorbalesete késztette az orvosokat arra, hogy elgondolkodjanak hogyan is lehetne megvédeni a fejünket motorozás közben. Persze azóta csaknem eltelt 100 év, a fejlesztések nem állnak meg, sőt újabb utakat hódítanak meg.

Egyre biztonságosabbá váltak a sisakok, köszönhetően a tervező munkának és a sok tesztnek. A bukósisakok héját manapság üvegszálból és karbonból készítik, ezáltal lesz könnyű. A bélés régebben csak a márkásabb, drágább sisakokból volt kivehető, napjainkban már egyre több olcsóbb sisakból is ki tudjuk szedni. Ez azért előnyös, mert a fejjel és hajjal érintkező részt ajánlatos tisztán tartani. A felhasznált anyagok minősége, viszont jelentős eltérést mutathat. Az izzadságelvezető, antibakteriális anyagok nyilván drágábbak, mint egy kellemes tapintású, de sima textil vagy plüss.

Használtan venni nem szabad

Bukósisakot használtan venni nem szabad, mivel senki sem tudja megmondani egy képről, hogy esetleg milyen sérülése van. Ha kapnak egy komoly ütést, azt a bukót már ki kell dobni, mivel sem az újrafestéstől sem az újrabéleléstől már nem lesz biztonságos! Ha mindenáron olcsón szeretnénk sisakhoz jutni, akkor inkább várjuk meg az év végi, vagy a téli leárazásokat. Attól sem kell megriadni, ha egy multinacionális cég leányvállalata ad ki egy bukót, mert a boltban vásárolt sisakokra szigorú EU-s szabványok és szabályok vonatkoznak.

- Hanuszik Barbara -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában