Helyi közélet

2011.03.10. 09:59

A szatmári svábok Napkoron

<p>Napkor - Rimili Nagy Mária érdekes történeti áttekintését hallgathatták meg az érdeklődők a közelmúltban a Napkori Német Kisebbségi Önkormányzat szervezésében.</p>

Az előadó a szatmári svábok betelepítéséről, életéről, népszokásairól szólt az 1700-as évek elejétől napjainkig. A Jósika Miklós Általános Iskola alsós diákjai német nyelvű műsorral kedveskedtek a nagyszámú közönségnek. Az estet megtisztelte jelenlétével Vilmos István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke, Dr. Spinyhért Zsolt Napkor polgármestere, valamint a nyíregyházi és vállaji német önkormányzat képviselői.

Az előadás után a résztvevők kérdéseket tehettek fel a témával kapcsolatban. Az est házigazdája Kéninger Miklós, a Napkori Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke volt, aki régóta elszántan kutatja a napkori svábok történetét. A jelenlévők megismerhették a 2011-es év programját, ami igen sokszínű. Terveik között szerepel sváb ételkóstoló, zarándoklat Máriapócsra, kirándulás a szatmári sváb falvakba, filmforgatás, könyvkiadás. Tartalmas, jó hangulatú estében volt részük, mely színesítette a község életét.

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában