Helyi közélet

2011.03.31. 17:30

Visszaáramló gáztulajdon

<p>A fogyasztók ellátására nincs hatással a cégjogi fejlemény, az erőmű kérdésére napirenden maradt.</p>

– Meglepetésként hatott a hír erről az elsőfokú ítéletről, mert korábban soha nem merült fel semmilyen kétely a meghatalmazás jogszerűségével kapcsolatban – reagáltak lapunknak az EMFESZ Kft. központjából arra a döntésre, mely szerint a Fővárosi Bíróság első fokú ítéletben visszaadta a Dmitrij Firtas ukrán milliárdos érdekeltségi körébe tartozó Mabofinak az EMFESZ-t. A legújabb jogi állásfoglalás szerint törvénytelen volt, ahogy Góczi István magyar ügyvezető 2009 áprilisában váratlanul 1, azaz egy dollárért eladta a 200 milliárdos forgalmú gázcéget.

Vissza az ukrán céghez

Az ukrán érdekeltségű cég, a gas.hu megjelenése után néhány év alatt megszerezte a hazai gázpiac csaknem negyedét, ám az év elején likviditási problémákkal szembesült, majd fizetésképtelenné vált a gázforgalmazó. A cégvezetőket váratlanul érte, hogy a Fővárosi Bíróság törvénytelennek ítélte a 2009-es tranzakciót. A szerdai ítélet arra kötelezte a cégbíróságot, hogy a Rosgas helyett ismét Firtas ciprusi bejegyzésű vállalkozását, a Mabofit jegyezze be az EMFESZ tulajdonosának.

– Hangsúlyozni kell: elsőfokú ítéletről van szó, s a megadott határidőn belül élni fogunk fellebbezési jogunkkal, bízva abban, hogy a másodfokon hatályon kívül helyezik ezt az ítéletet – válaszolták a Kelet-Magyarország kérdésére a cég központjában.

A társaság jelenleg nem folytat kereskedelmi tevékenységet, így a friss bírósági döntés közvetlen hatást sem gyakorol a pillanatnyi életére, illetve a fogyasztók gázellátására. Ez egy cégjogi aktus, amely semmifél változást nem okoz az EMFESZ működésében.

Bíznak a másodfokban

A társaság jelenleg a kintlévőségek behajtására koncentrál, s ennek eredményei, valamint az aktuális piaci, gazdasági környezet értékelése alapján hozzák majd meg a döntést arról, hogyan folytatják Magyarországon.

– Arra számítunk, hogy másodfokon hatályon kívül helyezik az első fokú döntést, és ez a további fejleményekre nem lesz hatással. Abban a nem várt esetben, ha a másodfok helyben hagyja az ítéletet, az egy merőben új helyzetet teremtene, erre még nem rendelkezünk forgatókönyvvel – közölték lapunkkal.

A Nyírtassra tervezett gázturbinás erőművel kapcsolatban azt a választ kaptuk, hogy a cég egésze már nincs összekötve az EMFESZ Erőmű Kft-vel, és az erőmű felépítésének szándéka továbbra is erős. Jelenleg olyan háttérmunkálatok, előkészületek folynak, amelyek ezt segítik elő.

Végső menedék, új ügyfelek

– A FŐGÁZ a kialakított stratégiájának megfelelően folytatja tevékenységét és elhatározott szándéka, hogy a végső menedékes szolgáltatásban hozzákerült ügyfeleket a 90 napos kijelölési időszak után is ellássa. Az egyetemes szolgáltatási engedély kiterjesztése lehetőséget biztosít arra is, hogy új ügyfeleket szerezzen – kért és kapott reagálást lapunk a FŐGÁZ Zrt. központjából.

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában