Helyi közélet

2011.04.12. 08:48

Költészet Napja Tunyogmatolcson

<p>Tunyogmatolcs- 2011. április 8-án a Költészet napjáról emlékeztek meg Tunyogmatolcson a Petőfi Sándor Általános Iskolában.</p>

A megemlékezés az első tanóra keretében, az iskola tanulóinak, és tanárainak részvételével zajlott le. Az eseményen vendég fellépők vettek részt, az intézményben már több ízben bemutatkozott előadóművészek: Tomanek Gábor színművész, és Nagy Erika színművésznő. 

A művészek e különleges alkalomból a nagy magyar költőóriás, József Attila életútját a "Curriculum vitae"soraival idézték fel. Az előadás alatt a tanulók átismételték József Attila főbb állomásainak meghatározó műveit, verseit, emellett a költő életrajzi megálló helyeit is sorra felelevenítették.
A fellépők gitárral kísérték az általuk megzenésített verseket, hogy ezzel is színvonalasabbá tudják tenni a neves költő egykori munkásságait.

Az óra színesebb képet közvetített József Attiláról

A rendhagyó irodalmi óra átfogóbb, részletesebb, misztikumokkal taglalt színesebb képet közvetített József Attiláról a diákok elé. Az előadás végére a tanulóknak nem csak a lexikális tudásismerete bővülhetett, de a költői életút apróbb részleteiről is bővebb információkhoz juthattak.    
A górcső alá került életrajzból megtudhatták a megemlékezők, hogy mily szegénységgel, gyötrelmekkel, és lelki kínokkal küzdött meg az egyik legnevesebb irodalmi személyünk. A halála, és családja körüli rejtélyekre szintén kiterjedt az előadás ismeretátadása.  A jelenlévők hallhatták a régi kortársak elismerő szavait József Attiláról, akik között tisztelhettük: Babits Mihályt, Kosztolányi Dezsőt, Móra Ferencet, Kassák Lajost, és még számos nevet lehetett volna említeni az ünnepi megemlékezés alatt. Halálának rejtelmei még a mai napig lázban tartják a magyar irodalmat tanuló diákok nagy részét, így a tunyogmatolcsi általános iskola fiataljait is. A jelenkorra kivetítve mozgatta meg minden résztvevő fantáziáját a menetrendben fel nem tüntetett vonat, a baleset, esetlegesen öngyilkosság vitatott kérdése, amelyet már modernkori szakértők vizsgálatainak sora próbált eldönteni. Az érdekességek sorát zárta, hogy csak halála után kezdődött igazi ismertsége, általános közönségsikere.

A publikum töretlen figyelemmel kísérte végig az igényesen összeállított irodalmi órát. A tanárok az előadás végén elégedetten konstatálták, hogy a költészeti óra elérte oktatói, és ünnepi célzatát. Az iskola tanulói a költészet napja alkalmából rendezett eseményen egy olyan személyt ismerhettek meg, aki kitartásával, műveivel egy zárt egészet alkotott a maga korában. Teljes emberi magatartásával, egységes befejezett életútjával már klasszikussá vált generációk számára. Ezáltal helyet kapott a magyar és a világirodalom nagyjai között.

József Attila szélsőséges érzelmeket vált ki a fiatalok között



Véleményem szerint József Attila szélsőséges érzelmeket vált, és váltott ki a róla tanult fiatalok között. Lehetne őt negatív, de akár pozitív példaként is említeni az utókor számára. A költészet napja után ezt mindenki maga dönthette el Tunyogmatolcson. Bár sokakkal együtt nyugodtan mondhatom, hogy emberi nagysága kiállta az idő próbáját!
- Széles Szabolcs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában