Helyi közélet

2011.05.16. 15:24

Egységes gyógyszerbeszerzés

<p>Költségcsökkentő és egyben bevételnővelő együttműködés a megyében.</p>

– A megyei önkormányzat fenntartásában működő szociális intézmények gyógyszerellátása a megye tulajdonában lévő, az egészségügyi holding tagkórházaiban nyitott közforgalmú patikákból történik, amely az egységes rendszerben történő ellátáson túl optimális és költséghatékony megoldást jelent – mondta Gulyás József, a megyei közgyűlés alelnöke. Kiderült, az érintett 10 intézményben (ebből kettő gazdálkodik önállóan) mintegy 1500 ember ellátásáról gondoskodnak, az elmúlt évben csaknem 40 millió forinttal kellett az önkormányzatnak kiegészítenie a gyógyszerkasszát. Idén a költség csökkenését várják az országban is egyedülálló együttműködéstől.

– A forgalom növelése mintegy havi 50 millió forintos árbevételt jelent a Holding Patika Kft.-nek. A forgalomból generált árrés a megyei intézményrendszeren belül marad. Az intézmények a nem vényköteles készítményeket olcsóbban tudják beszerezni, továbbá átláthatóvá válik a gyógyszergazdálkodás – sorolta az érveket Czimer Zoltán. A megyei önkormányzat Gazdasági Igazgatóságának igazgatója elmondta: a március elsejével alakult igazgatóság feladata összefogni a megyei önkormányzat 25 oktatási, szociális és gyermekvédelmi intézményének gazdálkodását, kialakítani az egységes beszerzési rendszert és az ebből, valamint az üzemméretből adódó nyereséget elérni.

Csökkenő gyógyszerbeszerzési költségek

– A tagkórházainkban működő (Nyíregyházán 2, Nagykállóban, Vásárosnaményban, Fehérgyarmaton és Mátészalkán 1-1) hat közforgalmú patika egy meglévő szolgáltatói hiányosságot pótolt és plusz bevételt eredményez, ami hozzájárul a munkahelyek megőrzéséhez, a kiszámíthatóbb és gazdaságosabb működéshez – hangsúlyozta dr. Kiss Zoltán Tamás, a megyei egészségügyi holding vezérigazgatója. Mint fogalmazott, a kórházakban az orvosokkal együttműködve szakmailag hatékonyabban működnek a patikák, ezzel javítva az ellátás minőségét és biztonságát. Az országosan egyedüálló informatikai rendszernek köszönhetően a rendelést követően azonnal megkezdődik a gyógyszerek csomagolása és 24-48 órán belül a kiszállítás is. A vezérigazgató elmondta azt is, hogy a holding szintű beszerzésnek köszönhetően az intézményi gyógyszertár (a kórházban fekvő betegek gyógyszerellátást biztosítja) korábbi 1,4 milliárd forintos beszrezési költségét sikerült 250 millió forinttal csökkenteni.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában