Helyi közélet

2011.05.23. 09:01

Középkori gyermekvigasság Vaján

<p>Vaja - A régmúlt hagyományait felelevenítő középkori gyermekvigasságot rendeznek május 28-29-én Vaján, ahol látványos kalandtúrán küzdhetnek meg a lovagi szerepre vállalkozók a képzeletbeli királylány szerelemkendőjének elnyeréséért és a kincstárból eltűnt iratok visszaszerzéséért, s lesz népi mulatság zenével, tánccal, ahogy az egykoron is volt.</p>

Molnár Sándor, a rendezvényt szervező, a Rákóczi-szabadságharc, a kuruc kor hagyományait őrző Vay Ádám Múzeum igazgatója az MTI-nek elmondta: a két napig tartó gyermeknapi vigasságon a régi népi játékokat elevenítik fel a vajai várkastély kertjében.

A program szombaton 9.00 órakor veszi kezdetét, a helyi Molnár Mátyás Általános Iskola mazsorett csoportjának karneváljával, majd dobszó adja mindenki tudtára a királyi pár és szépséges leányuk, Izabella érkezését, akinek a szerelmét jelképező kendőért lovagi tornán mérkőzhetnek meg a házasodni szándékozó vitézek. Lesz dárdahajítás, zászlódobálás, szélzsákforgatás, karókitartás és megannyi leleményes, a lovagi erőt bizonyító feladat. A Nap lovagja díjat maga a királylány adja át a versenyszámok győzteseinek, s a legjobban teljesítő számíthat a szívére is, persze a fele királysággal együtt.

A középkori délidei lakoma sem hiányzik majd a programból, leterített pokrócokon ki-ki elfogyaszthatja úti elemózsiáját, vagy a helyben főzött, sütött finomságokat. S amíg a nép sziesztázik, vándorkomédiások szórakoztatják őket, A fogolypecsenye, illetve a Pástétom és torta című francia vásári játékkal. Az első napon a kézműves műhelyekben munkálkodás is várja a résztvevőket, ruhát varrhatnak, kelmét festhetnek, zászlót és emléktárgyat készíthetnek az ősi fogások alapján, míg a lovagok kiképzésen gyűjthetik az erőt a másnapi folytatásra. Este pedig meggyújtatnak a fáklyák, kezdetét veszi a napzáró táncmulatság.

Változatos, színes programok a vajai gyermekvigasságon

Vasárnap jelmezes felvonulással kezdődik a program. S kifeszítenek egy vásznat, amelyre a vígasságon szerzett élményeiket ráfesthetik a kézügyességükre büszke résztvevők, akik egész nap, folyamatosan, vagy, vissza-visszatérve munkálkodhatnak a 6 négyzetméteres alkotás elkészítésén. Az újabb közös délidei lakomára udvartartásával megérkezik a királyi család is, majd a fenségek önmaguk szórakoztatására népi históriák előadására kérik alattvalóikat, akiket komédiások segítenek a közös játékban.

A program szerint aztán egy hírnök bejelenti, hogy fontos dokumentumok tűntek el a királyi kincstárból, s ha nem kerülnek elő, abból akár háború is kirobbanhat, így mindenki az iratok felkutatására indul. Csapatokba verődve lovagokkal együtt keresik a iratokat mindenütt, még maguk között is, mert nem lehet tudni, ki a tolvaj kém. A megtaláló elnyeri a "Király katonája" szalagot, míg a többi kereső jutalomként megnézheti Az ellopott kakas és a Kel a borjú című középkori vásári komédiákat, s végül jön a zenés mulatság, a közös táncolás.

A Vay Ádám Múzeum vezetője hozzátette: a kétnapos rendezvény, amelyre az ország minden részéből várnak érdeklődőt, a debreceni Kuckó Művésztanya Utcaszínházának közreműködésével valósul meg Vaján.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában