Helyi közélet

2011.05.11. 16:26

Visszarendelnék a veterán rendvédelmiseket

<p>A kormány elhatározása egyértelmű a „pofátlan” végkielégítések kérdésében.</p>

Senki nem várja, hogy egy hatvanéves tűzoltó létrára másszon, egy hasonló korú rendőr bevetésen vegyen részt, de a rendvédelmi testületekben dolgozók sok évtizedes tapasztalatára és szakértelmére szükség van, így dolgozhatnának a közigazgatásban – nyilatkozta a napokban Szijjártó Péter. A miniszterelnök szóvivője szerint az államigazgatásban dolgozhatnának azok a rendvédelmi dolgozók, akik nem mehetnek nyugdíjba korkedvezménnyel. A politikus úgy véli, kevésbé eredményes módszer lett volna a törvény szerint jogosan járó, de jó erkölcsbe ütköző végkielégítések bíróságon való visszaperlése.

– Elfogadhatatlan az, hogy azoknál a vállalatoknál, ahol az államadósság csökkentésén dolgoznak, ott egy-két év munkavégzés után több tízmillió forintos végkielégítést fizessenek ki – tette hozzá a szóvivő.

Az Országgyűlés hétfőn szavazta meg a végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadó újraszabályozására vonatkozó javaslatot. A Lehet Más a Politika adóztatás helyett munkajogi eszközökkel érné el, hogy a jó erkölcsbe ütköző, és ezért semmis juttatásokat vissza lehessen követelni.

Miért csak a rendvédelmi dolgozókat sújtják azzal, hogy nyugdíjasként vissza akarják kényszeríteni őket a munkába, hiszen közel 800 olyan foglalkozásról tudni, ahol jár a korkedvezményes nyugdíj! Egyebek mellett ezt a kérdést szeretné feltenni a kormánynak a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ). Bárdos Judit, a szakszervezet főtitkára arra is kíváncsi, hogy azoknak a már nyugdíjba vonult rendvédelmiseknek, akiket ismét munkába akarnak állítani, hogyan biztosít majd munkahelyet a kormány, amikor így is rengetegen vannak állás nélkül.

Minden rendőrre szükség van

– A rendőri munka van olyan felelősségteljes és veszélyes, hogy ezért a rendőröket 5 évenként 1 év kedvezmény megillesse, azaz ennyivel hamarabb mehessenek nyugdíjba! – mondta el lapunk érdeklődésére dr. Bornemisza Lajos, Nyíregyháza egykori rendőrkapitánya, aki nem nyugdíjasként hagyta ott hivatását, hanem leszerelt. – Azt viszont nem tartom jónak, hogy az egyenruhások alig több mint 40 évesen nyugdíjasokká válhassanak, mert így elvész, nem kamatoztatható az a tudás és tapasztalat, amire nagy szükség lenne minden főkapitányságon, kapitányságon vagy őrsön – tette hozzá az exrendőr, aki nem gondolja, hogy bűn lenne visszahívni a szolgálati nyugdíjban lévő rendőröket.

– A szakemberhiány évek óta komoly gondot jelent – magyarázza Bornemisza Lajos –, s ha a visszatérők olyan anyagi elismerést kapnak, amiért ismét vállalják a szolgálatot, akkor ez gazdaságosabb, mint az új rendőrök képzése.

Jogászként ugyanakkor arra figyelmeztet: a szerzett jogot visszamenőlegesen sem elvenni, sem korlátozni nem lehet, ezért a nyugdíjas rendőrök visszatéréséhez az érintett beleegyezése is kell! Más a helyzet a rokkantnyugdíjas rendőrökkel. Őket ugyanúgy kell kezelni, mint bármely más munkakörben egészségkárosodást szenvedett rokkantnyugdíjast.

– A rokkantságot okozó betegség sok embernél az orvostudomány fejlődésével kezelhető, így ha bárki egészségessé válik, és saját jogú nyugdíjat még nem kaphat, annak a rokkant nyugdíját meg kell szüntetni, és újra dolgoznia kell – figyelmeztet az egykori rendőrkapitány, hozzátéve: a felülvizsgálatot követően a munkára ismét alkalmas kollégáknak olyan feladatot kell adni, ami sem a méltóságukat, sem a tisztességüket nem sérti.

– Nem tudom elképzelni, hogy bármely rendőri vezető például egy valamikori bűnügyi osztályvezetőtől azt várná el, hogy posztos rendőrként utcai szolgálatot lásson el, hiszen ez egyrészt megalázó lenne, másrészt a szakmai tudását sem tudná kamatoztatni. A  rendőrségen minden visszatérőnek lehet találni megfelelő feladatot! – jelentette ki Bornemisza Lajos, aki szerint minden rendőrre szükség van hazánkban.

- KM -
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában