Helyi közélet

2011.06.22. 17:59

Hamburgeradó: Harc a só és a cukor ellen

<p>A táplálkozástudományi szakembereket is meglepte, hogy a kormány által elfogadott, a parlament jóváhagyására váró, a mindennapokban csak „hamburgeradóként” elhíresült, de hivatalosan népegészségügyi termékdíjjal sújtott listán nem szerepelnek a zsírok és zsíros ételek, így többek között a névadó hamburger sem.</p>

A tervezet szerint szeptember 1-jétől adót kell fizetni azok után az élelmiszerek után, amelyeknek a fogyasztása bizonyítottan egészségtelen, így a magas cukor-, só-, szénhidrát- vagy koffeintartalmú ételek, italok után. Többek között az energiaitalokra, a chipsekre, az előrecsomagolt süteményekre, a sós snackekre, valamint a leves- és mártásporokra vetnék ki az adót.

– Táplálkozás-élettani szempontból káros étel nincs – állítják a dietetikusok és hozzáteszik: annak meghatározása, hogy mit jelent az egészségtelen étkezés sokkal összetettebb kérdés.

– Az alapkérdés, mit, milyen gyakran és milyen mennyiségben – sorolja Horváth Judit, a Jósa András Oktatókórház megbízott csoportvezető dietetikusa. Ami egyértelműen káros, az az egyoldalú, rost, ásványi anyag és vitaminszegény, zsírban gazdag ételek fogyasztása.

Heti egy pohár üdítő, vagy ritkán (havonta) elfogyasztott chips esetén még nem lehet azt mondani, hogy valaki egészségtelenül táplálkozik, ám ha ezt mértéktelenül teszi már igen – vélekednek a szakemberek. Az ok, az hogy az üdítők többségében magas a cukortartalom ez pedig ugyanolyan káros mint a chipszeknél a magas sótartalom. A túlzott sófogyasztás egyértelműen összefüggésbe hozható a magas vérnyomás kialakulásával, a mértéktelen cukor fogyasztás pedig,  a magas energiabevitel miatt az elhízáshoz, majd a csökkent inzulinérzékenységhez, ezen keresztül a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet. Sóból napi 3-5 gramm ajánlott, amibe már beletartozik az élelmiszerben megtalálható mennyiség is.

– Hozzáadott cukorra egyáltalán nincs szüksége a szervezetnek, mert az egészséges táplálkozás révén elegendő cukorhoz jutunk – jelenti ki határozottan Horváth Judit. Példaként említi, hogy 10 deka kristálycukor 400 (felesleges) kalóriát jelent. Azért meglepetés a dietetikusoknak, hogy a zsírok kikerültek a javaslatból, mert ezek is befolyásolják az elhízást, hozzájárulnak a szív- és érrendszeri, valamint a cukorbetegség kialakulásához, de az epeköves megbetegedések is összefüggésbe hozhatóak a túlzott zsírfogyasztással.

Ma Magyarországon a lakosság 40 százaléka túlsúlyos, 20 százaléka elhízott és az arány egyre romlik. Az utóbbi évek vizsgálatai szerint a gyermek- és serdülőkorban előforduló elhízás kapcsolatban áll a nagy népegészségügyi tehertételt jelentő felnőttkori szív- és érrendszeri morbiditással, emellett számos máskésőbbi megbetegedés (hipertónia, mozgásszervi stb.) legfőbb kockázati tényezője.

– A napi munkánk során látjuk, hogy az helytelen táplálkozás az onkológián, kardiológián és belgyógyászaton kezelt betegeink többségénél hozzájárul a betegségek kialakulásához. S az is bebizonyosodott, hogy azok, akik betartják a táplálkozási tanácsokat, változtatnak az életmódjukon, ritkán kerülnek vissza az osztályokra – mondja Horváth Judit. A többletforrást többek között népegészségügyi célokra, népegészségügyi felvilágosításra, az egészséges életmód és egészségtudatos táplálkozás népszerűsítésére fordítják. Erre szükség is van, hiszen 10-15 év is eltelhet mire a súlyos betegségek jelentkeznek.

Csökkentett energiával

 

A fogyasztói igények és szokások illetve a gazdaságos termelés kapcsolatrendszerében kell majd alkalmazkodniuk az új helyzethez az energiaitalok gyártóinak – fejtette ki álláspontját lapunknak a szekértő.

– Azok a gyártók, akik az energiaitalok koffeintartalmát 100 ml egységre nézve lecsökkentik 32 mg-ról 20 mg-ra, idén megússzák dobozonkénti (2,5 dl) 2,5 forintos áremeléssel, jövőre ez a drágulás 3,75 forint lesz. Aki viszont tartja a korábbi koffeintartalmat, annak mintegy 100 forinttal is drágulhat a terméke.

A magyar gyártók nagy valószínűséggel mérsékelni fogják az italok a koffeintartalmat, s talán néhány nagy brand tart majd ki a korábbi szint mellett. Ezzel megtartja a megszokott termékösszetevőket, viszont várhatóan leszűkíti a fogyasztói szegmensét. A magyar vásárlók meghatározó többsége nem képes megfizetni ekkora drágulást – válaszolt lapunk kérdésére Kasi Zoltán, a Buszesz Zrt. Felügyelő-bizottságának elnöke.

Ön szerint jó döntés a "hamburgeradó" bevezetése?

 

Karahuta Kinga nem fogyaszt egészségtelen ételeket, ezért örül a rendeletnek: - Nem tartom rossz döntésnek, hiszen ezek a termékek köztudottan ártalmasak. Remélhetőleg ez által visszaszorul a fogyasztások - tette hozzá.

Király Laura is ezen a véleményen van: - Jó az elképzelés, bár szerintem aki eddig szerette az energiaitalt, az ezután is megveszi majd, hiába többe kerül. Azt kell inkább tudatosítani az emberekben, hogy mennyire káros dologról van szó - közölte.

Papp Mariann is tudatosan igyekszik táplálkozni: - Nem eszem chips-et meg hasonlókat, ezért nem érint közvetlenül a kérdés. Ha a befolyt pénzt az állam az egészségügybe forgatja vissza, akkor van értelme a dolognak - mondta.

Nagy János szerint hiába emelkednek az érintett termékek árai, úgyanúgy kelendő lesz: -Aki eddig megvette, az ezután is meg fogja. Sajnos nincs megfelelő visszatartó ereje az árnak, mint ahogy a cigaretta és az alkohol esetében sincs- válaszolta.

Horváth Boglárka szerint jó a döntés: - Drágább lesz, ezáltal kevesebb ember fogja megvenni, így egészségesebbek lehetünk. Sajnos a legtöbb megbetegedés az egészségtelen táplálkozás miatt történik.

Morvai Tamás is hisz abban, hogy a "hamburgeradó" által egészségesebb nemzetté válunk: - Eddig is minimális energiaitalt vagy tasakos levest fogyasztottam, de ezek után még kevesebbet fogok - tette hozzá a fiatalember.

- KM -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában