Helyi közélet

2011.06.05. 18:44

Már nem a bioetanol az etalon!?

<p>Nyíregyháza - Az E85-ös üzemanyag 85 százalékban tartalmaz bioetanolt, 15 százalékban normál benzint.</p>

„Tényleg befellegzett annak, hogy hosszútávon lényegesen olcsóbb lesz az E85-ös üzemanyag a normálhoz képest?” – fordult szerkesztőségünkhöz aggódva Terenyei Béla hűséges előfizetőnk. Utánajártunk, eszerint nem zörög a haraszt, ha... 

Törvénymódosító javaslatcsomag készült, melynek része, hogy a kormány emelné az E85-ös üzemanyag jövedéki adóját. Természetesen azzal a céllal, hogy ezáltal is növekedjen a költségvetés bevétele. Ugyanakkor látványosan csökkenne a benzinnel szembeni árkülönbözet. Márpedig jelenleg akár száz forinttal is olcsóbb a bioetanolos üzemanyag literje. 

Az újítási tervezetet a nemzetgazdasági miniszter jegyzi, tehát kellő megalapozottsággal tálalták az Országgyűlés asztalára. Az E85 jelzésű üzemanyag 85 százalékban tartalmaz bioetanolt, valamint 15 százalékban normál benzint. Az adókedvezménnyel főként a „megújuló” voltát kívánják elismerni, azonban az első generációs bioüzemanyag-előállítással kapcsolatban világszerte számos aggály merült fel az első időszakban. Egyébiránt az elmúlt időszakban érezhetően nőtt az E85 iránti kereslet, ami főként a benzinár jelentős növekedésének tudható be.

Jó tudni

A normál gépjárművek többsége nem alkalmas az E85 felhasználásra, mindazonáltal kisebb átalakításokkal a benzines autók átalakíthatók erre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában