Helyi közélet

2011.06.02. 16:25

Mi a gond a képpel? Íme egy lenyűgöző optikai illúzió!

<p>Dekoratív, szőke hölgy képe látható fejjel lefelé fordítva a fotón, valami még sincs vele rendben. A megfejtés a Thatcher-illúzió, de hogy miről van szó, a cikkből kiderül!</p>

Ahhoz, hogy rájöjjünk, mi hibádzik a képpel, elég ha elforgatjuk azt. Így már látható, hogy a fotón látható hölgy arca erősen torzított, fejjel lefelé mégsem tűnik fel az arc torzulása.

Ezzel kapcsolatban Yorki Egyetem kutatója, Peter Thompson végzett kutatásokat, s ő alkotta meg az úgynevezett Thatcher-illúziót. Az illúzió mellesleg az egykori brit miniszterről, Margaret Thacherrről kapta a nevét, hiszen Thompson az ő fotóját használta a kutatásaihoz. Az illúzió azt bemutatta be, hogy az agy nem egyszerűen csak feldolgozza és tárolja az egész arcok reprezentációit, hanem elkülönülten raktározza az egyedi arcvonásokat, mint például a száj, a szem stb.

 

Neuronok szabályozzák az illúziókat

 

A kutatásból kiderült, hogy vannak bizonyos neuronok az agyunkban, amelyek szelektíven reagálnak bizonyos arcvonásokra, ezért is fordulhat elő, hogy nem tűnik szörnyszülöttnek a fejjel lefelé látható női arc, mert a szemek és száj megfelelő pozícióban vannak, noha az egész arckép fejjel lefelé áll. Ebből kifolyólag az arcfelismerő neuronjaink "normálisnak" látják a képet, annak ellenére, hogy nem illeszkednek az arc többi részéhez.

- M. István -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában