Helyi közélet

2011.06.16. 19:18

Pedálozhatunk is Máriapócsra

<p>Máriapócs -&nbsp;A kerékpáros és a gyalogos zarándokokra is gondolnak Máriapócson napjainkban.</p>

Igaz, volt olyan időszak, amikor csak személyautóval és autóbusszal érkeztek búcsúba a hívek, azonban az utóbbi pár évben fellendülőben a gyalogos és a kerékpáros egyházi turizmus is. S Máriapócson  immár nemcsak gondolnak reájuk, hanem tesznek is értük, s egy régi álom vált valósággá: a település külterületén, a 4927. sz. út mentén, a Vasút utca folytatásában új aszfaltburkolatú kerékpárút épült. Ez a szakasz egyben a településre érkező zarándokok hagyományos útvonala is. Az új kerékpárút – amely az ÚMFT Észak-alföldi Operatív Program Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése az LHH kistérségekben című felhívás keretében valósult meg –, a biciklivel érkezők mellett az újra nagy számban érkező gyalogos zarándokok, csoportok biztonságos közlekedését is lehetővé teszi.

Az 50.358.596 forint támogatással megépített külterületi kerékpárutat június 16-án, csütörtökön avatták fel.

Kovács János, az Iránytű Gazdaságfejlesztő Klub elnöke köszöntötte a vendégeket, majd szólt a többfunkciós út fontosságáról. Az új kerékpárút egyrészt a városlakók biztonságos közlekedését segíti, hozzájárul másrészt a nagy számban gyalogosan érkező zarándokok biztonságos haladásáról, harmadrészt pedig egyre több fiatal és idős használja esténként sportolásra.

A máriapócsi kegyhely igazgatója szentelte meg a kerékpárutat

 

Papp Bertalan Máriapócs polgármestere avatóbeszédében azt emelte ki, hogy még csak az 1770 méter hosszú első, külterületi szakaszt avatják, de már elkezdődött a belterületi szakasz építése is. Az igazi eredmény az lenne, ha a kerékpárút Nyírbátorral és Kállósemjénnel is összekötné Máriapócsot.

A felavatott utat Kapin István atya, a máriapócsi kegyhely igazgatója szentelte meg, majd a következőket mondta:

– A kerékpárút nem csak egy aszfaltcsík, amely a városunkba vezet, hanem szeretettel fogadó és békével elengedő út is egyben. Aki útra kel, fontos, hogy biztonságban legyen. Azt kívánom, minél hamarabb kopjon el a kerékpárút, minél hamarabb legyen szükség a felújítására, mert az azt jelzi, hogy sok zarándok érkezett hozzánk gyalogosan vagy kerékpárral.

(Az ünnepségen közreműködött Ruszinkó Jánosné (szavalat) és az Iránytű Gazdaságfejlesztő Klub hagyományőrző citerazenekara is.)

- M. Magyar László -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában