Helyi közélet

2011.07.21. 11:53

A panyolai nagy leleplezés

Panyola - Háromezeregyszáz kilométeres kerékpárút ér véget szombaton Tarpán. 

Panyola - Háromezeregyszáz kilométeres kerékpárút ér véget szombaton Tarpán. Egyszer minden véget ér... Korántsem melankolikus, sokkal inkább patetikus hangulatban ér véget a II. Rákóczi Ferenc Emlékmenet szombaton Tarpán, a X. Kuruc Fesztivál keretében.

Hidvégi-Üstös Pál, Sárospatak Rákóczi nagykövetét a beregi delegáció június 28-án indította útjára azzal a céllal, hogy kerékpárral keresse fel a szabadságharchoz és a fejedelemhez kötődő helyszíneket, megteremtve ezáltal az emlékév legnagyobb szabású megemlékezését.

Az út elérte a célját

– Rengeteg élmény ért, az út teljes mértékben elérte a célját. Példaként említhetem Panyolát, ahol Muhari Zoltán polgármester utánanézett a Rákóczi korhoz kötődő helyi emlékeknek. A történészek által is igazoltan tizenegy olyan hős nevére talált rá, aki a vezérlő fejedelem zászlaja alatt harcolt. Nekik állított emléket a múlt szombati érkezésem alkalmával leleplezett emléktábla. Az emlékmenet hagyományainak megfelelően Panyolán is kötöttünk egy szalagot a vándorzászlóra, valamint átvettem jelképesen a település földjét - egy szatmári keresztszemes hímzéssel díszített vászonzacskóban -, hogy a program kiemelt helyszínein, abba ültessék majd a Rodostóból hozott fákat.

Közel 3100 kilométert ölel fel a kerékpáros emlékmenet, mely során 60 helyi ünnepséget, megemlékezést kovácsolt egy 5 országot átfogó rendezvénnyé.

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában