Helyi közélet

2011.07.12. 19:07

Cukorbetegek Iskolája Nyíregyházán

Nyíregyháza - „Cukorbetegek iskolája” néven, új oktató program vette kezdetét a Jósa András Oktatókórház  IV-es számú belgyógyászati osztályán.

Nyíregyháza - „Cukorbetegek iskolája” néven, új oktató program vette kezdetét a Jósa András Oktatókórház  IV-es számú belgyógyászati osztályán. A Cukorbetegek Nyíregyházi Egyesületének tagjai voltak az elsők, akik az oktatáson részt vehettek. Nem titok,  a betegek többsége kétségbe esik, amikor meg tudja, hogy cukorbeteg lett. Még súlyosabbá válik a helyzet, amikor az egyén szembesül azzal, hogy az  inzulin adása elkerülhetetlen. Én ötven éve élek, hogy inzulint kell adni magamnak. Ez úton is biztatom sorstársaimat, hogy nem szabad pánikba esni! Van egy fontos tapasztalatom. Meg kell tanulni együtt élni a cukorbetegséggel! A tanulás folyamatában nyújt nagy segítséget a nemrégiben (első alkalommal) megtartott kétnapos betegoktatás. A tréning szerű képzésnek dr. Gaál Zsolt főorvos úr által vezetett osztály adott otthont. A Kicsák Marian dietetikus által szervezett program címe: „Cukorbetegek Iskolája,” ami valóban iskola volt. Gaál főorvos úr és munkatársai különböző témákról tartottak „órákat”.

Hallhattunk a különféle inzulinokról és azok hatásáról. A cukorbetegség szövődményeiről, azok elkerülésének lehetőségéről. Szó volt a mozgás fontosságáról és az elméletben tanult tornamozdulatokat a gyakorlatban is kipróbáltuk. Beszélgettünk a helyes táplálkozásról. Megtanultuk az élelmiszerek szénhidráttartalmát, a diéta helyes összeállítását. Az oktatónővér az inzulinadás és vércukorönellenőrzés helyes gyakorlatát mutatta meg. Megtanultuk, hogy mit kell tennünk, ha túl alacsony, vagy ha túlságosan magas a vércukorszintünk. Mindezt azért tanultuk meg, hogy a saját kezelésünkben minél aktívabban részt tudjunk venni. Tudom javasolni, hogy mindenki, aki teheti, vegyen részt egy ilyen képzésen. A „cukorbetegek iskolája” várja a sorstársakat.Rubóczky János, a Cukorbetegek Nyíregyházi Egyesülete elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában