Helyi közélet

2011.07.26. 10:21

Eleshetnek a felajánlott szja 1 %-tól

Nyíregyháza - Rendezniük kell köztartozásaikat a lehetséges kedvezményezett szervezeteknek.

Nyíregyháza - Rendezniük kell köztartozásaikat a lehetséges kedvezményezett szervezeteknek.Amennyiben az szja 1 százalékban reménykedő civil szervezetnek 2011. augusztus 1. és az általa tett nyilatkozat időpontja (a 1137A számú adatlap 01-es számú bizonylatának – NYILATKOZAT - kelte) között akár egy napig is olyan lejárt esedékességű köztartozása van, amelyre fizetési halasztást vagy részletfizetési kedvezményt nem kapott, akkor az érintett szervezetnek a NAV adóztatási szerve a felajánlott egy százalék összegét nem utalhatja ki.

Mi minősül köztartozásnak?

Köztartozásnak minősül a NAV adóztatási és vámszervénél, valamint az önkormányzati adóhatóságnál nyilvántartott, törvényből eredő fizetési kötelezettség. A köztartozások közé tartoznak a behajthatatlannak minősített és a letéti számlán nyilvántartott tartozások is.

A köztartozás felülvizsgálata során az adótartozásokat a hatóság nettó módon számítja, amely értelmében a folyószámla összegyenleg szinten vizsgálva nem mutathat 1000,-Ft összeg feletti lejárt esedékességű adótartozást, illetve a NAV vámhatósági szervénél nyilvántartott, jogcímenként össze nem vonható lejárt esedékességű vámtartozás szintén nem haladhatja meg az 1000,-Ft-ot. Mindez nem jelent mást, mint hogy a szervezet akkor esik el az egy százalékos felajánlástól, ha a szaldója mínuszos. 

Kivételes méltányosság kérhető

A NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adóigazgatósága ezért felhívja a lehetséges kedvezményezett szervezetek figyelmét, hogy tartozásaikat 2011. július 31. napjáig rendezzék, ellenkező esetben elesnek a felajánlásoktól.

A NAV 2011. szeptember 1-ig küldi meg a lehetséges kedvezményezett szervezeteknek a tájékoztató levelet, amely tartalmazza a felajánlott összeg nagyságát is, azonban ahhoz már nem csatolja az adatlapot, az a NAV hivatalos honlapjáról tölthető le, és postai úton, személyesen vagy elektronikusan juttatható el a hatósághoz.

Amennyiben a kedvezményezettnek az adatlap kitöltésekor már tudomása van arról, hogy a köztartozás tilalmára vonatkozó feltételt nem tudja teljesíteni, a kivételes méltányosság gyakorlását az adatlapon kell kérnie és ezzel egyidejűleg elő kell vezetnie a kivételes méltányosságot megalapozó körülményeket, továbbá nyilatkoznia kell arról, hogy a rendelkezett összeg átutalásának meghiúsulása súlyosan veszélyezteti az alapvető céljának elérését – emlékeztet a NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adóigazgatósága.

KM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában