Helyi közélet

2011.07.18. 17:08

Gombamód szaporodó probléma a Búza téren

Nyíregyháza - Hiába keresik szombaton a gombaszakértőt a vásárlók és az árusok. 

Nyíregyháza - Hiába keresik szombaton a gombaszakértőt a vásárlók és az árusok. Májustól ősz végéig nemcsak a jó levegő miatt érdemes kimenni a természetbe: kis szerencsével és jó időzítéssel gazdag gombazsákmányban lehet részünk. Nagyon sokan szeretjük a gombát akár rántva, avagy pörkölt formájában elfogyasztani. Természetesen az étkezési célra felhasznált gombát érdemes gombaszakértővel megvizsgáltatni, hiszen a mérgező gomba akár halált is okozhat.

A nyíregyházi Búza téri piacon a szombati napon keresve sem találnánk ilyen szakembert, derült ki a szerkesztőségünkben járt olvasónk elbeszéléséből:

– Mi a logika abban, hogy pont a legforgalmasabb piaci napon nem foglalkoztatnak gomba-bevizsgálót? Ezáltal az árusok nem árulhatják a gombáikat, így mi sem tudunk ahhoz hozzájutni. Mit csináljak, ha én pont szombaton szeretnék csinálni egy ízletes gombapaprikást?

Kellemetlenül érezte magát az az árus, aki két hete próbálta meg a több órás, fáradságos munkával összegyűjtött gombáit értékesíteni a piacon:

– Azzal kellett szembesülnöm, hogy nem tudom árusítani a gombákat, mert nincs kivel bevizsgáltatnom. Így érvényes igazolás hiányában, önkényesen nem árusíthattam, hiszen az komoly következményekkel járt volna. Nem tudtam mit tenni, fogtam magam és hazamentem. Kárba veszett több órás fáradozásom, nem beszélve a kidobott benzinköltségről... - panaszkodott a neve elhallgatását kérő piaci „kofa”.

Természetesen megkerestük a sokak által „hiányolt” szakembert is, aki készségesen reagált a felvetésekre:

– A hét hat napján dolgozom a Búza téren, egyedül szombaton nem. Így egyeztem meg a vezetőséggel a munkaidőmről, csak így tudtam ezt a feladatot elvállalni. Teljes erőbedobással végzem a munkámat, semmifeféle panasz nem érkezett hozzám még ez ügyben. Arról, hogy szombaton nincs szakértő, még egyszer csak azt tudom mondani, így állapodtam meg a vezetéssel- mondta Gál Erzsébet, a piac gombaszakértője.

Igyekszenek visszaállítani a gombavizsgálatot

A NYÍRVV Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft., mint a Búza téri Piaccsarnok üzemeltetője az alábbi tájékoztatást adta:

–Társaságunk a lakosság részére a hét minden napján, díjmentesen biztosította a nyíregyházi Búza téri Piaccsarnokban a gombavizsgálatot. Sajnos az egyik gombavizsgálónk nemrégiben elhalálozott, így jelenleg - megfelelő szakember hiányában - csak egy fővel, a hét hat napján tudjuk biztosítani az ingyenes gombavizsgálatot. A Munka törvénykönyv szerinti szabadnapot kollégánk szombati napokon veszi igénybe. Az ingyenes gombavizsgálat nem kötelező önkormányzati feladat, mely Társaságunkra igen komoly anyagi terhet ró. Ennek ellenére a szombati napokon történő gombavizsgálat mihamarabbi visszaállítására keressük a megoldást.  Addig is köszönjük a lakosság megértését és türelmét.

Ezen információk tudatában reméljük megnyugodtak azok a háziasszonyok, akik a jövő hétvégi menü összetevői közé a gombát is betervezik, hiszen lesz akitől megvegyék, vagy be tudják vizsgáltatni azokat a szombati piacnapokon is.

- Tarnavölgyi Gergely -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában