Helyi közélet

2011.07.13. 20:49

Irtó sokat tehetünk a szúnyogok ellen

Nyíregyháza - A nyári hónapokban vélhetően nem okoz majd komoly problémát a vérszívók jelenléte.

Nyíregyháza - A nyári hónapokban vélhetően nem okoz majd komoly problémát a vérszívók jelenléte. 

Az elmúlt esztendőkhöz képest jóval kevesebb szúnyog legyeskedik megyénkben, ezt a Tisza-parti településeken élők, illetve vakációzók és a vizek mentén fürdőző-horgászó emberek értékelik igazán. Mindez a száraz tavasznak és a mérsékelten csapadékos júniusi időjárásnak köszönhető, ami megnehezítette a lárvák kikelését és a szúnyogok további szaporodását. Nyíregyháza idén közel 10 millió forintot nyújtott a költségvetéséből egy esetleges szúnyoginvázió megelőzésére, amihez a Magyar Turizmus Zrt. is hozzátett 2 milliót pályázati úton. 

– Amennyiben mérvadó lakossági panasz érkezik olyan területekről, amelyek nincsenek bevonva a szúnyoggyérítésbe, szakembereink eseti jelleggel kivonulnak, és földi géppel elvégzik a védekezést. A város megbízásából végzett irtások természetesen csak akkor vezethetnek eredményre, ha mindenki kiveszi a részét a védekezésből. A házigazdák és kerttulajdonosok például figyeljenek arra, hogy ne legyen a kertjükben kezeletlen vízgyűjtő edény vagy olyan eszköz, amelyben felgyülemlik az esővíz (autógumik, tálak stb.), és vásároljanak boltban kapható irtószereket! – tanácsolta a nyíregyházi városüzemeltető cég egyik szakembere. KM-TG

Hogyan történik az irtás?

A lárvairtást földi és légi úton, biológiai módszerrel végezzük, az imágó irtást szintén, de kémiai módszerrel, közel 1400 hektáron. Azokon a pangóvizes, vízállásos területeken, amelyek sem földi géppel, sem légi úton nem közelíthetőek meg, háti permetezővel, gyalogosan juttatjuk ki a biológiai szereket. Ezzel szeretnénk megakadályozni, hogy egyes területekről nagy mennyiségű szaporulat jusson a környező területekre. Folyamatosan monitorozzuk az állóvizeinket és a vízállásos, sűrűbb aljnövényzetes területeket. Vízmintából állapítjuk meg a feltételezett lárvaszámot és azok fejlettségi állapotát, imágók esetében pedig csípésszám vizsgálatot végzünk. A kapott adatok alapján döntünk arról, hogy mikor kell elrendelnünk az irtást. 

Nyíregyháza, Dombrád, Ibrány, Vásárosnamény - Vajon jut elég pénz a védekezésre a problémás településeken?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában