Helyi közélet

2011.07.06. 19:14

Jöhet lassan a kannás bor és cigiadó

<span style="font-size: small">Most már komolyan el kellene gondolkodniuk a kedves törvényhozóknak, hogy vajon melyik a károsabb, ha Lajoska cukros üdítőket szürcsöl a nagyszünetben vagy az, ha Pista bácsinak a kannás bortól meg a pancsolt kommersztől zsugorodik a mája. M. István jegyzete

Most már komolyan el kellene gondolkodniuk a kedves törvényhozóknak, hogy vajon melyik a károsabb, ha Lajoska cukros üdítőket szürcsöl a nagyszünetben vagy az, ha Pista bácsinak a kannás bortól meg a pancsolt kommersztől zsugorodik a mája. M. István jegyzeteA fölvetés persze kissé naiv, hiszen hosszútávon egyik sem járul hozzá egészségünk megőrzéséhez, ám amíg a cukros üdítőkre extra adót kíván kivetni a kormányunk, addig pár száz forintból továbbra is szinte bárki taccsra vághatja a szervezetét. Egy két és fél decis cukros gyógyszerbombaként is felfogható energiaital száz és ötszáz forint között mozog, de van ahol ennyiért két és fél litert is kapunk belőle.

Ezzel szemben a kannás borokat is közel ilyen áron mérik, de cserébe ezek is hasonlóan sok természetes anyagot tartalmaznak, mint az energiaitalok. A különbség csak annyi, hogy amíg az egyiktől kissé megélénkül az ember, addig a másiktól megerősödve duhajkodhatunk az utcán és küldhetjük el melegebb égtájra a bömbölő lakodalmas zenét kevésbé toleráló szomszédunkat. Na jó, a hasonlat kissé erős, hiszen az energiaital sem kifejezetten tesz jót a szervezetünknek, de talán azzal egyetértünk, hogy a bornak álcázott méreg sem a szervezetünk barátja.

Károsabb-e a chips, mint a cigi?

Sokan dühöngtek anno, különösen a dohányosok, amikor a kormány emelte a dohányáruk jövedéki adóját, ám lehet visszatetszőek lesznek a szavaim, úgy tűnik nem eléggé. Ötszáz forint környékén ugyanis még mindig kapható bármelyik üzletben cigi, de ha ezt keleti szomszédainktól szerezzük be, akkor megússzuk egy zacskó chips árából. Apropó chips, nyilván nem tetszenek kitalálni, hogy melyik az a sós ropogtatni való, amelyre szintén extra adó kivetését tervezi a kormányunk. Naná, hogy a chips, meg az összes hizlaló szemét, amelytől bár lehet, hogy durván elhízunk, de legalább nem kapunk tüdőrákot. Mert azt megértené az ember, hogy az elhízás számos betegséget vonzz magával, de megadóztatni egy chipset, miközben cigizni még mindig könnyedén lehet, kissé visszatetsző.

A mi zsírunkon hízna az állam

A problémám mégse a kannás borral meg a dohánytermékekkel van, hanem a jogszabállyal. Elvégre nemes a kormányunk szándéka, miszerint nem hagyja az állampolgároknak, hogy mérgezzék magukat, de mindezt adókkal kivitelezni meglehetősen alattomos húzás. Elvégre mindez nem azt jelenti, hogy ezentúl nehezebben vagy egyáltalán nem jutunk káros anyagokkal pumpált élelmiszerekhez, mivel eltűnnek a polcokról, hanem csak annyi történik, hogy többet kell értük fizetnünk a kasszánál.

Így viszont olyan érzése támadhat az embernek, hogy amíg az állampolgárokat nem hagyja elhízni az állam, addig ez utóbbi az adóknak hála szépen pöffeszkedik.

-M.I.-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában