Helyi közélet

2011.07.09. 11:07

Kleopátra szemsminkje egyben gyógykenőcs is volt - az ólomtartalma miatt

Az ókori Egyiptomban a csodás szemsmink nemcsak a szemmel veréstől óvta a viselőjét, hanem a szembetegségektől is, állapították meg a párizsi Louvre múzeum és a CNRS kutatóintézet tudósai. 

Az ókori Egyiptomban a csodás szemsmink nemcsak a szemmel veréstől óvta a viselőjét, hanem a szembetegségektől is, állapították meg a párizsi Louvre múzeum és a CNRS kutatóintézet tudósai. Azt már az ókori görögök és rómaiak is megfigyelték hogy az egyiptomi szemkozmetikumoknak gyógyhatásuk is volt, de a francia kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy mitől. A 4 ezer évvel ezelőtti egyiptomiak ólmot és ólomsókat használtak a szemhéjfestékekben, amelyeknek összeállítása gyakran hónapokat vett igénybe.

Szemfertőzések esetén segít elpusztítani a baktériumokat

A francia tudósok a hajszálnál tízszer véknyabb elektródával vizsgálták, milyen hatással van egyetlen sejtre az egyiptomiak által kikevert ólomklorid. Azt találták, hogy az általános vélekedéssel szemben az ólom nagyon kis dózisban nem károsítja a sejtet. Sőt, nitrogénmonoxid molekula keletkezik belőle, amely aktiválja az immunrendszert, és szemfertőzések esetén segít elpusztítani a baktériumokat.

A tanulmány az Analytical Chemistry című kémiai tudományos folyóirat online változatában jelent meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában