Helyi közélet

2011.07.29. 06:56

Mihaszna munkaerők

Cigányok nem kellenek! – jelentette ki ellentmondást nem tűrő hangon egy munkaadó, amikor a kérdezőbiztos arról faggatta, hajlandó lenne-e alkalmazni romákat, fogyatékkal élőket, homoszexuálisokat, kisgyermeke(i)t egyedül nevelő szülőket, illetve sokat tapasztalt, de idővel munkanélkülivé vált, 50 év feletti álláskeresőket. <strong>Palicz István jegyzete</strong>

Cigányok nem kellenek! – jelentette ki ellentmondást nem tűrő hangon egy munkaadó, amikor a kérdezőbiztos arról faggatta, hajlandó lenne-e alkalmazni romákat, fogyatékkal élőket, homoszexuálisokat, kisgyermeke(i)t egyedül nevelő szülőket, illetve sokat tapasztalt, de idővel munkanélkülivé vált, 50 év feletti álláskeresőket. Palicz István jegyzeteA munka világát, s annak diszkriminációs mechanizmusait feltérképező közvéleménykutatás igen érdekes megállapításokra jutott a névtelenül, de őszintén adott válaszok kiértékelése után. Többek között arra, hogy a döntéshelyzetben lévő kenyéradók a feltételezettnél is elfogadóbbak például a kisgyerekes és az idősebb munkavállalókkal szemben, a fogyatékkal élőket és a romákat viszont kevesen szeretnék foglalkoztatni, hacsak nem jár „visszautasíthatatlan” támogatási előnyökkel.

nyíregyházi munkáltatók a legtoleránsabbnak a romákkal

Bár az ország különböző pontjain lezajlott beszélgetések alapján a nyíregyházi munkáltatók bizonyultak a legtoleránsabbnak a romákkal, itt is jócskán visszaköszöntek olyan negatív előítéletek és tapasztalatok, miszerint a cigányok többsége nem munka-, hanem „állás” lehetőséget keres, megbízhatatlanok, aluliskolázottak, ápolatlanok, kulturálatlanok, nehezen motiválhatóak és képtelenek beilleszkedni.

Azzal tökéletesen egyetértek, hogy az egykor szebb napokat látott magyar munkaerőpiacnak nincs szüksége felesleges teherre, csapnivaló hozzáállású, erőtlen munkaerőkre, mert megkeserítik a munkaadók és kollégáik életét, ráadásul olyanoktól veszik el a helyet, akik valóban bizonyítani, boldogulni, dolgozni szeretnének. Csakhogy minden munkavállalói körben találunk ilyet, bőrszíntől, kortól, nemtől, családi és egészségi állapottól függetlenül. Az más kérdés, hogy milyen arányban...

- Palicz István -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában