Helyi közélet

2011.07.11. 18:07

Nyári üdülési tipp: Hajdúnánás

Sokan utaznak Nyíregyházáról strandolni a közepes távolságban lévő Hajdúnánásra. Megnéztük miért lehet jobb máshol mint otthon?

Sokan utaznak Nyíregyházáról strandolni a közepes távolságban lévő Hajdúnánásra. Megnéztük miért lehet jobb máshol mint otthon?

A településről: Hajdúnánás a tudomány mai állása szerint már a kőkorban úgy 4-6000 évvel ezelőtt lakott volt, a tatárjárás után pedig lakatlan. 1556-ban is csak 25 porta volt rajta. Átmeneti felvirágzása a városi rang és a hajdúk betelepülése okán volt feljegyezhető. A török távozása után 10 évig csak pusztaság volt. A tengődésnek a kiegyezés vetett véget, ezután és még a két világháború is nagyrészt megkímélte a várost. Ezzel szemben az 1956-os forradalom nyomán Debrecen után Hajdúnánáson ítélték el a legtöbb embert.

A strandról: Nyíregyházától 30 km-re fekszik a 3317-es Kálmánházi úton. A megyehatárt az autó is megérzi, és ez egy olyan összehasonlítás, amiben Szabolcs a nyerő Hajdú ellen. Az út minősége a déli szomszédnál bizony néhol hagy kívánni valót maga után. A településre beérkezve az első utcán kanyarodjunk balra, (ez egy nagy külső gyűrű) és addig menjünk, amíg meglátjuk a vasútállomás jelzést. Kicsi kitartás, mert a következő utca a fürdőhöz vezet. Parkolással nincs gond, ha reggel érkezünk, még azt is kiválaszthatjuk, délutánra hova esik a fák közt árnyék, és akár klíma nélkül is hűvös kocsiban indulhatunk haza, de előbb mártózzunk!

A bejáratnál nem tapasztaltunk sorállást, kedvesen és gyorsan intézték a jegyváltás, üdülési csekkel is fizethettünk. Amilyen kintről, olyan bentről a strand. Láthatóan egy parkból harapta ki az ember, és amíg nem lep el mindent a beton, addig ez jó. Szinte bárhol letelepedhetünk, hely van bőven a 14 hektáros területen. A büfésor és a medencék közti terület fákkal árnyékolt selymes fűvel borított terület. Az átöltözést praktikus öltözők segítik, a hideg medencék mellett. Apropó hideg medencék. Iker medence fekszik egymás mellett, nagysága úgy 15x20 méter, a kezdő úszók gyakorolhatnak, a fiatalok játszhatnak benne. Sajnos árnyat adó rész nincs, így egy kiadós játék akár napszúrással is kombinálható, tanácsos tehát időnként kimenni a partra. Ezt sokan meg is teszik, mert a centrum felé eső hideg vizes medencébe a csúszdán keresztül is érkezhetünk. A következő medence a legkisebbeké. Azt követi az úszómedence, itt mutatják meg a virgoncak, ki milyen módon tud a vízbe vetődni. Visszafelé haladva (a bejárathoz közel) két termálmedence van, ahol főleg az ízületi problémákkal küzdők lelhetnek felüdülést, vagy gyógyulást. Itt az extra a három három dögönyöző. alaposan elveri az ember hátát, végig masszírozva a gerinc környéki izmokat.

Ha valakinek még több mozgásra lenne igénye, ne adja fel, mert a strand területén két röplabda pálya és egy focipálya is van, így aztán akár baráti sörmeccseket is vívhatnak a mondjuk csoportban érkező vendégek. Az árakról csak finoman jelezve, (a honlapon ott van minden pontosan) nagyjából egy gyros ára a belépő, ha három személlyel számolunk, ehhez hozzájön 60 km útiköltség, még kocsival is kijöhetünk akár egy Széchenyisből.

-Pusztai Sándor-

Ha olvasóinknak van érdekes ötlete tippje a nyaraláshoz, esetleg különleges emléke, ossza meg velünk, küldje be fotóját videóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában