Helyi közélet

2011.07.27. 07:11

Nyelvelünk

Nyelvében él a nemzet –mondta egykor Gróf Széchenyi István. Dankó Mihály jegyzete

Nyelvében él a nemzet –mondta egykor Gróf Széchenyi István. Dankó Mihály jegyzeteValóban egy közös nyelv volt az, mely kiemelt a nagy masszából egy népet. Viszont, ahogy a tér tágult, vagy szűkült, a káoszból csak a kölcsönös megértés jelentette a kiutat. Éppen ezért sok náció nem tudta megőrizni önállóságát, beleolvadt a nagy történelmi tégelybe. Ezt látva őseink, s a későbbi korok nagyjai indították harcaikat. Annyit zaklatott kis nemzetünk büszke lehet rá, hogy ez az igen nehéz, kevés rokonsággal bíró magyar beszéd így fenn tudott maradni napjainkig.

Viszont a látótér mindig tovább tágult. A „szárnyalásnak” akadálya lett, ha az ember csak a saját nemzete nyelvét ismeri.

S már el is értünk a mához: belátjuk, meg kell tanulni egyes idegen nyelveket a boldoguláshoz! Különösen a felnövő új nemzedéknek. Ha pedig nem megy szép szóval a tanulás, rá kell őket kényszeríteni.

Egyetemen, főiskolán már ezt meg is tették, Bár a tapasztalat nem valami rózsás: az itt végzett fiatalok jelentős hányada éppen azért nem kap diplomát, és nem jut megfelelő álláshoz, mert nincs meg a szükséges nyelvvizsgája. Így még korábban, már a középiskolában kell indítani – tervezik nagyjaink! Reméljük ez hatékonyabb lesz!

- Dankó Mihály -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában