Helyi közélet

2011.07.27. 07:21

Pálinka reneszánsz

Öl, butít és nyomorba dönt, de mondjon bárki bármit is, a pálinka jó. Somló Samu jegyzete

Öl, butít és nyomorba dönt, de mondjon bárki bármit is, a pálinka jó. Somló Samu jegyzeteLegalábbis a jó pálinka, ami akár alapanyagát, vagy fogyasztási hőmérsékletét tekintve ugyan megoszthatja fogyasztóit, de minden kétséget kizárólag kultúránk szerves része. Tavaly ősztől kezdve ráadásul házilag is - 50 liter alatt - jövedéki adó megfizetése nélkül is főzhetjük/főzethetjük. De ami az akkori rendelkezés egyik legnagyobb hozománya volt, talán az, hogy a főzést nem kell sehol előre bejelenteni, a pálinka előállításához használt készüléket pedig 100 liter alatt nem kell engedélyeztetni sem.

A lépcsőházban, fészerben, vagy pincékben, titkon főzött párlatok romantikája így eltűnt, de úgy tűnik megérte a ködbe veszés, végre mindenki azt ihatja, amit maga párolt. A nagyvárosokban divat lett, a született urbánusok dagadó mellel büszkélkedve kínálgatják ismerőseiket a vidéki földekről származó gyümölcsből készült pálinkával, amit sajátjuknak éreznek. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye amúgy is tradicionálisan gyümölcstermelő vidék, nem csoda hát, ha kiváló pálinkákban is bővelkedik.

Büszkébbek igen, de alkoholistábbak nem lettünk szerencsére a rendelkezés miatt, főleg ha figyelembe vesszük, hogy tavaly a kereskedelmi forgalomba kerülő pálinkákból az egy főre jutó éves fogyasztás 1,5 deciliter volt. És talán a házilag gyártás a nagyobb üzemeket is a minőség felé noszogatja majd.

- Somló Samu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában